Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ICM-velddagen 26 september

Een gezonde teelt met minder chemie?

Welke maatregelen kunnen telers nemen voor het beheersen en bestrijden van aaltjes, ziektes, onkruiden en plagen met zo min mogelijk chemie? Hoe zorgt men voor een goede afstemming van deze maatregelen binnen het totale teeltsysteem? Hier gaat het over tijdens de ICM-velddagen 26 september.

Bayer Crop Science is partner van het ICM-velddagen project en verkent samen met andere projectpartners nieuwe wegen voor verduurzaming. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, worden er dit jaar twee ICM-velddagen georganiseerd. Deze vinden plaats op verschillende grondsoorten:

  • 5 september in Lelystad (kleigrond)
  • 26 september in Marwijksoord (zandgrond)

Focus op gewasniveau
Tijdens de ICM-velddagen ligt de focus op maatregelen die telers kunnen nemen op gewasniveau. Hierbij wordt ingezoomd op uitdagingen voor het beheersen en bestrijden van aaltjes, ziektes, onkruiden en plagen. De gewassen zijn afgestemd op de grondsoort van de locatie:

  • Lelystad: consumptie- en pootaardappelen, bieten, uien en peen.
  • Marwijksoord: zetmeelaardappelen, bieten en uien.

Wat is ICM?
ICM (Integrated Crop Management, oftewel geïntegreerde teelt) betekent dat je naar het hele systeem kijkt om weerbaar te kunnen telen. "De aanpak start met preventie: wat kunnen we doen om problemen te voorkomen? En als ingrijpen nodig is, doen we dat zo specifiek mogelijk, met zo min mogelijk chemie."

De ICM-aanpak is gebaseerd op vijf pijlers. Bij elke pijler horen diverse maatregelen die passen binnen de ICM-strategie, gericht op het voorkomen van vestiging, het verhogen van gewascompetitie en het beperken van vermeerdering. Ook wordt gekeken naar het toepassen van ondersteunende technieken.

Programma van de velddagen
Tijdens de velddagen krijgt men praktische kennis en inzichten. Het programma bestaat uit:

  • Centrale opening
  • Veldbezoek: We laten in de praktijk zien wat we al weten vanuit de ICM-aanpak over de beheersing van aaltjes, ziekten en onkruiden, plagen in verschillende gewassen. Ook zijn we benieuwd tegen welke uitdagingen jij aanloopt. Tijdens het veldbezoek staan de vijf pijlers van de ICM-aanpak centraal.
  • Plenaire afsluiting: met onder andere en presentatie van de resultaten van veldproeven waarin de ICM-aanpak wordt getest.

Extra thema's
Naast de veldbezoeken waarin de ICM-aanpak centraal staat, zijn op de verschillende locaties nog meer bijzonderheden te zien. In Marwijksoord ligt al z´n 70 jaar een proefveld met gebreksziekten. Men ziet hier in de praktijk wat het niet geven van nutriënten als magnesium of stikstof met een gewas doet. In Lelystad is ervaring opgedaan met gewasdiversiteit in het bouwplan. Wat is de waarde van groenbemesters en mengteelten binnen het bouwplan?

De toegang is gratis, maar wel graag vooraf aanmelden. Kies zelf een dagdeel (9.00-12.30 of 13.30-17.00 uur) en geniet van gratis frietjes en snacks tussen de twee dagdelen. Een mooie gelegenheid om met elkaar te netwerken en ervaringen uit te wisselen.

Aanmelden kan hier

Bron: Agro Bayer

Publicatiedatum: