Op 3 september organiseerde Restrain Duitsland een webinar over het gebruik van ethyleengebaseerde kiemremmers in aardappelbewaring. De focus lag op de nieuw ontwikkelde 'Precision Ethylene Treatment' (PET)-technologie, een verbeterd proces voor het introduceren en handhaven van het juiste ethyleenniveau in aardappelbewaring, waarvan is bewezen dat het kiemvorming voorkomt, de bakkleur van de aardappelen behoudt en gewichtsverlies minimaliseert. Het type bewaring, in kisten of vlakke bewaring, gekoeld of ongekoeld, is niet van belang. De nieuwe oplossing is beschikbaar voor de volgende oogst.
Verbeterde en nauwkeurigere prestaties
De beslissende doorbraak is bereikt met de nieuw ontwikkelde, exclusieve ethyleensensor, die continu en nauwkeurig de ethyleenconcentratie in de aardappelopslag meet en controleert. Kooldioxide, temperatuur en vochtigheid worden ook geregistreerd. Hieraan is het ultralage doseerpulssysteem toegevoegd. Dit systeem kan ethyleen op een gecontroleerde manier vrijgeven in de opslagruimte met een concentratie van één miljardste. Het werkt dus met extreem lage doseerpulsen voor fijnere dosering. De sensor reageert zodra de bepaalde werkelijke waarde afwijkt van de doelwaarde. De Restrain software heeft een nieuw regelalgoritme dat kleinere en frequentere doseringen mogelijk maakt.
Het Restrain Duitsland team op de aardappelavond in Berlijn dit jaar. Van links naar rechts: Andreas Fust, Jason Blakley en Benedikt Cramer. De PET-technologie van Restrain - in de toekomst met realtime bewaking op afstand en adaptieve opslagregeling - kan eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande systemen.
Het besturingsmanagementsysteem zorgt voor een nauwkeurig gecontroleerde, geleidelijke stijging - zonder stress voor de opgeslagen goederen: de aardappelen reageren op deze voorzichtige introductie van de extreem lage ethyleendoses en veranderen hun metabolisme zonder stress. Als gevolg hiervan blijft de ademhalingssnelheid van de knollen laag terwijl er geleidelijk meer ethyleen wordt toegevoegd. Het innovatieve systeem voorkomt op betrouwbare wijze over- en onderdosering. "Er wordt een perfecte kiemcontrole bereikt en de natuurlijke bakkleur blijft behouden. De kleurreacties tijdens het bakken zijn aanzienlijk verbeterd dankzij de verfijnde toepassingstechnologie," aldus Andreas Fust op basis van de testresultaten.
Er is patent aangevraagd voor deze zeer nauwkeurige nieuwe technologie. De PET-technologie van Restrain is gebaseerd op drie revolutionaire stappen, namelijk een nieuw ontwikkelde ethyleensensor, een innovatief ultralaag doseerpulssysteem en een regelsysteem voor ethyleenbeheer.
Behoud van kwaliteit en vermindering van gewichtsverlies
De introductie van de nieuwe PET-technologie is gepland voor het opslagseizoen 2024/2025, waardoor niet alleen de productkwaliteit verder zal verbeteren, maar ook zowel de kosten als de CO2-uitstoot zullen dalen. De gevoelige sensoren detecteren zelfs de kleinste ethyleenconcentraties en verminderen zo het ethanolverbruik aanzienlijk. Daarnaast zorgen de moderne generatoren met geavanceerde ventilatoren voor een optimale ethyleendistributie in de opslagruimte, waardoor de efficiëntie toeneemt en het ethanolverbruik verder daalt. Uiteindelijk verlaagt de nieuwe sensortechnologie als onderdeel van het PET-systeem het ethanolverbruik met wel 40% en beschermt zo ook het milieu. Er zijn minder bedrijfsmiddelen nodig. Benedikt Cramer van Restrain vat de positieve resultaten samen: "De Restrain-technologie maakt een nauwkeurige controle van het ethyleenniveau in de bewaring mogelijk en zorgt ervoor dat aardappelen hun kwaliteit behouden en gewichtsverlies wordt beperkt."
Gebruiker Frank Feldmann (l) in gesprek met Andreas Fust van Restrain. Ethyleen wordt niet alleen gebruikt om scheutvorming in bewaaraardappelen en uien tegen te gaan, maar ook om scheutvorming in pootaardappelen te bevorderen en om de rijping in tomaten te stabiliseren.
Frank Feldmann, aardappelboer en overtuigd gebruiker van Restrain, was ook zeer tevreden met de praktische resultaten tot nu toe op zijn bedrijf in Emsland. "Wij telen sinds een paar jaar steeds meer fritesaardappelen voor McCain en waren op zoek naar een alternatief product om het kiemen tegen te gaan. Voor mij was het vooral belangrijk dat de oplossing gebruiksvriendelijk, geautomatiseerd en ook betaalbaar was," zegt de 48-jarige boer.
De frietaardappelen worden meestal in oktober opgeslagen. De ethyleenbehandeling vindt direct na de opslag plaats. Eind februari/begin maart worden de aardappelen naar behoefte geleidelijk uit de bewaring gehaald, waarna het behandelingsproces wordt voltooid. Feldmann: "De kiemremmer wordt nu niet alleen gebruikt voor ons hoofdras Fontana, maar voor alle bewaaraardappelen en mijn ervaring tot nu toe is altijd positief geweest, wat deels te danken is aan de uitstekende prijs-prestatieverhouding."
Voor meer informatie:
Restrain Duitsland
Andreas Fust
[email protected]
+49 160 91 86 12
Jason Blakley
[email protected]
+ 49 (0) 151 / 72537872
https://restrain.io/
Frank Feldmann
Feldmann Kartoffelanbau
Heitel 2
48480 Lünne, Duitsland
Tel.: +49 5906 9601 16
[email protected]