Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Entiteiten onthuld in vermeend Filipijns uienkartel

Op de Filipijnen heeft de Competition Commission (PCC) de identiteit bekendgemaakt van twaalf handelaren en importeurs die betrokken zijn bij een vermeend uienkartel, dat naar verluidt de markt in 2022 heeft beïnvloed. Tijdens een persbriefing in het hoofdkantoor van de PCC in Quezon City kondigde directeur Christian Loren De Los Santos van het Enforcement Office aan dat er aanklachten waren ingediend tegen de Filipijnse Vieva Group of Companies, Inc.; Tian Long Corp.; La Reina Fresh Vegetables & Young Indoor Plants, Inc.; Yom Trading Corp.; Vegetable Importers, Exporters & Vendors Association of the Filipijnen; en Golden Shine International Freight Forwarders Corp. wegens kartelachtige activiteiten.

Daarnaast werden Lilia Cruz, Eric Pabilona, Renato Francisco jr., Letty Baculando, Mark Castro Ocampo en Nancy Callanta Rosal genoemd voor hun rol in de concurrentiebeperkende praktijken in de uienhandel. Deze praktijken omvatten de toewijzing van markten en de concurrentiebeperkende uitwisseling van bedrijfsinformatie, in strijd met Sectie 14 van de Filipijnse Mededingingswet (PSO).

De aanklachten komen voort uit een onderzoek waarbij in september 2023 een inval werd gedaan, een primeur voor het PCC Enforcement Office. Deze onderzoeksaanpak stelde het team in staat om rechtstreeks bewijs te verzamelen in de gebouwen van de beschuldigden, waaruit bleek dat de activiteiten van het kartel teruggingen tot 2019 en een aanzienlijke invloed hadden op de uienprijzen, met name in het laatste deel van 2022.

Als gevolg van deze bevindingen heeft de PCC aanbevolen om de betrokken entiteiten boetes op te leggen van in totaal 2,42 miljard PHP (38.810 euro), waarbij de individuele boetes variëren van 113,2 miljoen PHP tot 330 miljoen PHP. Het bewijs suggereerde dat de acties van het kartel bijdroegen aan de stijging van de uienprijzen, waarbij de beschuldigden meer dan 50% van het uienmarktvolume van 2019 tot 2022 in handen hadden.

In reactie op deze beschuldigingen heeft het ministerie van Landbouw de betrokken handelaren en telers verboden om zaken te doen met het Bureau of Plant Industry (BPI), zelfs als ze na 2024 over geldige registraties beschikken. Deze maatregel maakt deel uit van bredere inspanningen om de uienprijzen te stabiliseren en marktmanipulatie te voorkomen. Het ministerie heeft ook de import van 16.000 ton gele uien goedgekeurd om prijsstabiliteit tijdens de feestdagen te garanderen.

De acties van de PCC worden gesteund door het ministerie, dat zich inzet om oneerlijke handelspraktijken te voorkomen en ervoor te zorgen dat heimelijke afspraken geen invloed hebben op de marktprijzen. Francisco Tiu Laurel jr., secretaris van Landbouw, heeft een krachtig standpunt ingenomen tegen degenen die misbruik maken van de markt en gaf aan dat het ministerie overweegt om betrokken partijen op een zwarte lijst te zetten en mogelijk hun accreditatie in te trekken.

Bron: Philippine News Agency

Publicatiedatum: