Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rinus Wisse, Wiscomex:

"Prijsstabilisatie uien doet het meest recht aan verwachte opbrengsten"

Tholen - De uienmarkt is op een hele andere wijze gestart dan de afgelopen jaren. "Het voelt weer ouderwets. Je kunt in elk geval weer facturen sturen die niet zo astronomisch hoog aanvoelen", zegt Rinus Wisse van Wiscomex.

"Vooralsnog is iedereen ook redelijk goed gemutst. De prijs vormt geen belemmering en de uien kunnen overal naar toe. Daarbij komt dat op veel bestemmingen, zoals Maleisië, Midden-Amerika, maar ook Afrikaanse bestemmingen, nog te weinig zaaiuien zijn gearriveerd om de stemming te bederven. Alleen in Ivoorkust hebben we even de naweeën dat de markt de afgelopen weken te veel is volgestampt, maar dat lost zich de komende weken wel weer op."

"Wel zitten her en der nog plantuien in de weg, maar ik verwacht dat de plantuienexport volgende week wel een eind gebeurd is. De baalprijzen van de zaaiuien liggen van fijn tot grof op een niveau van 18-20 cent, de plantuien zitten daar met een range tussen 14-16 cent een paar cent onder. Kwalitatief vind ik de uien niet tegenvallen. Er zijn genoeg uien met een verhaaltje, maar dat is eerder een opbrengstprobleem dan een kwaliteitsprobleem."

"Al met al is de stemming redelijk positief. Deze week was ik voor het eerst op woensdag weer uien aan het kopen voor de woensdag erop en dat zijn mooie signalen. Tegelijkertijd hoop ik niet dat de prijs weer meteen omhoog schiet, want daar heb je in mijn ogen langer last van dan gemak. Er zijn genoeg uien en per saldo blijft de 10-12% uitbreiding van het areaal dit jaar enorm, terwijl de export nog steeds 7.000 - 8.000 ton achterligt op vorig jaar. Een stabiele markt zou daarom in mijn ogen het meest recht doen aan de verwachte opbrengsten. Met een verwachte totaalopbrengst van 1,7 miljoen ton aan gele en rode uien en plantuien hebben we nog heel wat te exporteren."

De hoge prijzen van de afgelopen jaren bedreigen volgens Rinus de huidige exportpositie niet. "In die zin heeft de Nederlandse ui toch een mooi track record en dan zijn we als de prijzen redelijk gunstig zijn ook zo weer binnen. Klanten die de afgelopen tijd bijvoorbeeld Chinese uien hebben gekocht, hebben daar ook de naweeën van gehad. In principe hebben we met huidige prijzen overal ter wereld een voorrangspositie."

Voor meer informatie:
Rinus Wisse
Wiscomex
Schoorkenszandweg 23b
4431 NC 's-Gravenpolder
[email protected]
www.wiscomex.com