Gisteren werd er gelekt dat het kabinet een streep zet door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dit programma moest ervoor zorgen dat doelen omtrent klimaat, water en stikstof werden gehaald in samenspraak met vitale boerenbedrijven. Het kabinet lijkt het NPLG af te schaffen, maar lijkt de doelen wel te laten staan. "Je kunt het NPLG afschaffen, maar als de duurzaamheidsdoelen voor boeren blijven staan: hoe dan wel?", stelt Merel Straathof, portefeuillehouder Leefomgeving.
NAJK kritisch op NPLG
NAJK vond het NPLG verre van perfect. In dit programma was er geen enkele doelstelling voor het behouden van vitale (jonge) agrarische bedrijven en de borging van hun verdienvermogen. "De focus in een gebiedsgerichte aanpak moet volgens NAJK juist hierop liggen. Daarnaast kun je in een gebiedsgerichte aanpak werken aan waterkwaliteit en de staat van de natuur", aldus Straathof. NAJK is van mening dat de reductie van stikstof- en broeikasgasemissies vooral met landelijk dekenbeleid geregeld moet worden. Dit heeft NAJK ook laten weten in haar zienswijze. Na het wegvallen van het transitiefonds lijkt het afschaffen van het NPLG een logisch gevolg. "NAJK is altijd kritisch geweest op het programma en snapt de bezwaren van het kabinet, maar de afschaffing hiervan vraagt wel om verantwoordelijkheid vanuit het kabinet om met een beter alternatief te komen als je de duurzaamheidsdoelen laat staan", stelt Straathof.
Alternatief is nodig
Het NPLG is door het vorige kabinet ingevoerd en uitgerold. Het programma stelde de kaders en uitvoeringsstrategie voor de doelen rondom water, klimaat en stikstof. Samen met het transitiefonds en de gebiedsgerichte aanpak moest het programma ervoor zorgen dat er onder andere ruimte zou ontstaan om pasmelders en interimmers te legaliseren en ruimte om agrarische bedrijven te kunnen blijven ontwikkelen. Ook is het NPLG en de 25 miljard gebruikt door het vorige kabinet als onderbouwing van bijvoorbeeld het verkrijgen derogatie.
NAJK is van mening dat na afschaffing van dit programma het kabinet met een alternatief moet komen in het regeerakkoord. "Er zijn genoeg jonge boeren en tuinders die zonder geldige natuurbeschermingswetvergunning op dit moment in grote onzekerheid zitten. Als dit niet de manier is om dit probleem op te lossen, wat dan wel?", vraagt Straathof zich af.
Meedenken
NAJK gaat graag het met kabinet het gesprek aan om te werken aan een alternatief, zodat jonge boeren en tuinders weer over een goede vergunning kunnen beschikken en hun bedrijf op een duurzame manier door kunnen ontwikkelen, omdat ze weten waar ze aan moeten werken.
Voor meer informatie:
NAJK
Bemuurde Weerd OZ 12
3514 AN Utrecht
Tel: 030-2769863
[email protected]
www.najk.nl