Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer aardappelen geteeld in België in 2023

In 2023 steeg aantal aardappelen dat geoogst minder dan verwacht met 12,4% tegenover een jaar eerder. Dat blijkt uit de definitieve raming van de oogst die Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert.

In 2023 werden de aardappelen later gepoot dan normaal, maar het waren er meer dan in 2022. De weersomstandigheden in de zomer van 2023 waren ideaal voor de groei van de aardappelen. In oktober 2023 werd een voorlopige productiestijging van 23% geraamd. Vanaf het najaar volgde echter een periode met overvloedige regen, waardoor heel wat percelen niet konden worden geoogst. De uiteindelijke productiestijging, viel met 8% een pak lager uit dan de oorspronkelijke raming van 23,4%.

Er werd minder maïs ingezaaid in het voorjaar, maar de regen eind juli en begin augustus en het goede weer in september heeft voor een goede opbrengst gezorgd. De opbrengststijging leidde tot een productiestijging van 7,0% voor korrelmaïs en 8,9% voor voedermaïs.

In 2023 werden 2,8% minder drooggeoogste peulvruchten gezaaid. De productie daalde met 3,6% door de minder goede opbrengsten. Het waren vooral de paarde- en duivebonen die het slecht deden.

Bron: Statbel

Publicatiedatum: