Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitse uienteelt nog altijd in de lift

Fotoreportage: Rassendemo's op Weuthen Kartoffeltag

Tholen - Dat uien inmiddels een vaste waarde zijn in het aanbod van aardappelhandelshuis Weuthen bleek wel op de jaarlijkse Kartoffeltag. Tijdens het huisevent in het Duitse Schwalmtal-Waldniel waren de uienveredelaars ook dit jaar weer vertegenwoordigd met een eigen demoveld. Tijdens een rondje langs de verschillende veredelaars kwam naar voren, dat de uienteelt in Duitsland nog altijd in de lift zit.

Slechts enkele jaren geleden besloot Weuthen naast aardappelen ook in de uienteelt in te stappen. Deze beslissing heeft met name de uienteelt in Noordrijn-Westfalen, de thuishaven van Weuthen waar ook de meeste contracttelers gevestigd zijn, een enorme boost gegeven, bevestigt Julian Melcher van Bejo Samen GmbH, die namens het veredelingsbedrijf uientelers in Noordrijn-Westfalen adviseert. "We zien dat veel Weuthen-telers die jarenlang aardappelen hebben geteeld bereid zijn ook uien te telen. Deze trend zal zich naar verwachting ook de komende jaren nog voortzetten. In zekere zin is het ook een logische combinatie voor veel teeltbedrijven."


foto: Vertegenwoordigers van de uiensector tijdens de Weuthen Kartoffeltag. Met de klok mee: Andreas Giese van Syngenta, Sascha Wiegel van Jongejan, Julian Melcher van Bejo Samen GmbH en de mannen van Flikweert Vision.

Met name in de laatste fase van het seizoen is Duitsland nog altijd afhankelijk van importuien. Om dit in de toekomst te kunnen veranderen, concentreren de veredelaars zich de laatste jaren meer en meer op rassen voor de bewaring, die tot ver in het nieuwe jaar probleemloos kunnen worden verhandeld. Met het ras Promotion heeft Syngenta een veelbelovende bewaarui op de markt gebracht die in meerdere onderzoeken zeer goed uit de bus komt. "Onderzoek wijst uit dat dit ras ook na lange tijd in de bewaring (tot medio mei-juni) weinig aan kwaliteit inboet, wat er uiteindelijk toe leidt dat er minder hoeft te worden uitgesorteerd en de netto-opbrengst dus beduidend hoger ligt dan bij de reeds beschikbare rassen", aldus Andreas Giese van Syngenta. Ook Bayer heeft met het ras Rockito een nieuwe ui voor de tweede seizoenshelft op de markt gebracht.

De verlenging van het binnenlandse uienseizoen staat of valt uiteraard niet alleen met moderne rassen, maar ook met gedegen bewaartechniek. Aangezien deze kennis en kunde toch vooral in Nederland geconcentreerd is, togen ook dit jaar vele Hollandse toeleveranciers richting Niederrhein. Onder meer Mechatec, De Mooij, dt Dijkstra, Tolsma Grisnich en VAM Watertech waren vertegenwoordigd op de Kartoffeltag. Ook Flikweert Vision was dit jaar voor het eerst met een standje aanwezig, ondanks de Uiendag die op dezelfde dag in Colijnsplaat plaatsvond. "We timmeren inmiddels aardig aan de weg in Duitsland, zowel wat betreft aardappelen als uien, en hebben meerdere projecten gerealiseerd of nog in de pijplijn", aldus Thijs van der Torren, die sinds kort als accountmanager Duitsland bij Flikweert werkzaam is.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
https://www.weuthen-gmbh.de/