Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen in Brazilië in balans

In de Braziliaanse staten Bahia en Pernambuco, waar uien worden geteeld, zijn de prijzen in de week van 19-23 augustus hersteld na een periode van daling. De oorspronkelijke daling werd veroorzaakt door een verhoogde productie in deze regio's, wat leidde tot een overschot op de markt en prijsdruk door heel Brazilië. Het recente herstel van de prijzen was verrassend en wordt toegeschreven aan een toename van de export, vooral naar buurlanden zoals Argentinië, Paraguay en Uruguay. Deze export heeft de binnenlandse vraag gestimuleerd.

Eerder dit jaar exporteerde Argentinië een aanzienlijk deel van zijn uien naar Brazilië. Door een vertraging in de Argentijnse oogst dit seizoen ontstond echter een aanbodtekort, dat nu wordt aangevuld met Braziliaanse uien. Deze ontwikkeling was voordelig voor Braziliaanse telers, niet alleen in het noordoosten, maar ook in de Cerrado-regio, waaronder Minas Gerais, Goiás en São Paulo, die hun afzetmarkt hebben uitgebreid naar andere Zuid-Amerikaanse landen. Volgens gegevens van Comex Stat werd er in juli bijna 5.500 ton uien geëxporteerd, een toename van 664% vergeleken met de 774 ton die in dezelfde maand vorig jaar werd geëxporteerd. Dit biedt positieve vooruitzichten voor de exportcijfers van augustus, die naar verwachting begin september bekend zullen worden gemaakt.

Een verminderd aanbod uit Goiás heeft eveneens bijgedragen aan de prijsstijging in het noordoosten, waardoor er meer uien vanuit deze regio naar de Cerrado in het centrale westen van Brazilië worden getransporteerd. Hierdoor steeg de prijs van een zak van 20 kg gele hybride uien in Irecê met 13,7% tot R$39,80 (€6,48), terwijl de prijzen in de São Francisco Vallei met 24,2% toenamen tot R$37,25 (€6,07) per zak.

Bron: HFBrasil

Publicatiedatum: