Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe zaadcoatings die volledig biologisch afbreekbaar zijn

De nieuwe zaadcoatings van Syngenta zijn volledig biologisch afbreekbaar, omdat ze geen microplastics meer bevatten. Remco Kwakman, wereldwijd verantwoordelijk voor alle behandelingen die bij Syngenta op groentezaden kunnen toegepast worden, vertelt er meer over.

Waarom zaadcoating?
Wat is een coating eigenlijk en waarom wordt dat toegepast? Een coating is een heel dun laagje dat Syngenta om de zaden heen plakt en dat doet om verschillende redenen. Ten eerste wordt op die manier een heel klein beetje gewasbescherming meegegeven aan de zaden. Dat helpt het zaadje en het kwetsbare jonge plantje te beschermen tegen ziekten en plagen.

Syngenta beschikt over de mogelijkheid om de coating te gebruiken om het zaadje een kleur te geven zodat de boer het nog goed kan zien na het zaaien. En de coating maakt het zaadje ook mooi glad van buiten waardoor het zaaien vaak makkelijker en gelijkmatiger gaat. In de toekomst wil Syngenta de zaadjes coaten met een laagje voedingsstoffen, die dan kunnen helpen om het plantje wat sterker te maken.

Alles bij elkaar is het doel van de coating op groentezaden om beter te ontkiemen en de eerste periode na het zaaien te beschermen. Dat kan dan zorgen voor een betere opkomst en opbrengst voor de teler.


Voorheen ontwikkelde Syngenta zaadcoatings waar helaas ook microplastics in zaten. Dat was toen nog niet bekend. Nu er meer bekend is over plastics wil men daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf.

In bovenstaande video is Joni te zien, die de afgelopen jaren met haar team in Enkhuizen heel hard heeft gewerkt aan de ontwikkeling van volledig biologisch afbreekbare zaadcoatings zonder microplastics. De microplastics zitten in de lijm van de coating en lijm is nodig om te zorgen dat de coating goed 'plakt' om het zaadje. Haar grootste uitdaging hierin was dus dat de coating net zo goed moest blijven zitten. Na drie jaar onderzoek is dat gelukt.

Wereldwijd plasticvrij
Vanaf 2028 is het in Europa wettelijk verplicht om geen microplastics meer in zaadcoating te hebben. Syngenta gaat verder dan dit. Deze nieuwe zaadcoatings worden wereldwijd de standaard. Het bedrijf is eind vorig jaar al gestart, dit jaar wordt deze nieuwe coating op alle groentezaadjes gebruikt zoals de koolgewassen en in 2025 volgen de grote zaden zoals maïs, bonen en erwten. Uiteindelijk worden deze coatings over de hele wereld gebruikt.

Voor meer informatie:
Syngenta Seeds B.V.
Tel +31 (0) 228 366411
[email protected]/nl
www.syngentavegetables.com/nl-nl

Publicatiedatum: