Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Van Luchene, Bruwier Potatoes:

"Vrije handel in aardappelen is er momenteel nauwelijks of niet"

Tholen - Het is momenteel erg rustig op de Belgische aardappelmarkt. "Door de late pootdata is alles wat opgeschoven. Alles wat nu uit de grond komt gaat naar de industrie: contracten worden afgenomen, maar dat is het dan ook. Vrije handel is er nauwelijks of niet. Het loopt vooralsnog nog niet hoe het moet", vertelt Jan Van Luchene van Bruwier Potatoes.

"Het moet allemaal nog een beetje beginnen", zo gaat hij verder. "We zitten in de periode van de vroege aardappelen, waarvan ik uit ervaring weet dat de indekking van de industrie zeer groot is. Dat is elk jaar zo. Eens we in oktober zijn en we in de andere rassen gaan, wordt die indekking iets kleiner. Maar dit heb je nu eenmaal met de vroege aardappelen. Als er daar een beetje genoeg van zijn, heb je een markt die volledig blokkeert."

"Er worden wat meelever kilo's geleverd, maar dat is het. Ik heb zelfs van een aantal telers al gehoord dat ze hun contract hebben mogen rooien, maar de rest blijft voorlopig op het perceel staan. Leuk is anders. De hoofdoogst zal pas medio oktober komen. Veel partijen gingen pas de grond in tijdens de eerste helft van juni. Daar moet je tussen de 120 en 150 teeltdagen bij tellen, dus het zal nu eenmaal een stuk later zijn. Dat kan ook niet anders."

Over de nieuwe oogst is de specialist wel gematigd positief. "Onze proefrooicijfers zijn best wel belovend qua tonnage. Of dat ook goed is voor de markt is een tweede, maar er zullen tamelijk goede opbrengsten worden gerealiseerd, verwacht ik. Ik denk niet dat we cijfers van vorig jaar gaan halen. Dat was toen zeer hoog, maar destijds hebben we natuurlijk weer andere problemen gehad met rooien. Toch lijken de opbrengsten wel in orde te komen. Daarbij moet je wel in gedachten houden dat er ook percelen zijn met best wat problemen, die niet in onze proefrooicijfers opgenomen werden. Te laat gepote percelen met flauwe opbrengsten. Die percelen zijn dan ook een pak minder, maar aan de andere kant is het areaal in Europa ook een stuk groter, waardoor het een het ander mogelijks opheft."

Het is momenteel dus nog eventjes afwachten, zo stelt Jan. "De vroege aardappelen, die op 'normale' data zijn gepoot, zijn nu stilletjes aan weg, maar nu volgen de laat gepote en die hebben nog tijd nodig. Daarom is er ook wat minder druk aan aanbodzijde op het moment, maar ik vrees dat er binnen 2 à 3 weken weer een beetje druk op die markt zal komen. Tegen 1 oktober zullen we zeker nog vroege aardappelen aan het rooien zijn, maar dan beginnen ook de bewaarrassen al te duwen. We zullen dan waarschijnlijk een zelfde fenomeen zien als verleden jaar, waarbij er gewoon te veel aanbod was en de prijs het niet kon houden. Ik vrees dat we het dit seizoen weer zullen zien. Echter, in augustus moet je altijd voorzichtig zijn met voorspellingen, want er kan nog veel gebeuren. Remember 2023."

Voor meer informatie:
Jan Van Luchene
Bruwier Potatoes
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem, België
+32 56 61 33 33
[email protected]
www.bruwier.be