Vorige week stuurde het Ministerie van LVVN de evaluatie van de Brede Weersverzekering naar de Tweede Kamer. De onderzoekers concluderen dat de brede weersverzekering effectief en doelmatig is en gecontinueerd moet worden. LTO is het daar van harte mee eens, maar vindt wel dat de overheid meer zekerheid moet bieden over subsidiering van de premie zodat deze verzekering betaalbaar is en blijft. De brede weersverzekering biedt agrarische ondernemers de mogelijkheid om zich te verzekeren tegen schade aan gewassen door weersextremen.
"LTO vindt het instrument brede weersverzekering van groot belang als één van de instrumenten om risico's als gevolg van weersextremen in de akkerbouw en open teelten te beheersen", zegt Tineke de Vries, voorzitter van de LTO Vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroenten. "Wel moeten we, samen met de verzekeraars en de overheid, blijven werken aan de betaalbaarheid én aan aantrekkelijke en passende dekkingen bij schade door weersextremen voor de telers."
Net als in andere Europese landen maakt Nederland gebruik van het GLB om de brede weersverzekering te subsidiëren. Hiervoor is jaarlijks 17 miljoen beschikbaar. Afhankelijk van de deelname aan de brede weersverzekering zorgt dit voor een procentuele, maar wel wisselende korting op de premie. Daarnaast hoeft over de premie sinds 2020 geen assurantiebelasting te worden betaald. De toename van weersextremen heeft in de afgelopen jaren geleid tot een grotere deelname van telers aan deze verzekering. Daardoor is de bijdrage vanuit het GLB aan de premie per deelnemer verminderd.
Bron: LTO Nederland