Tholen - Gisteren vond de Aardappeldemodag 'nieuwe stijl' plaats in Westmaas. Dit keer geen rooidemonstraties en loslijnen, maar veel nadruk op kennisoverdracht met vijf kennisruimtes ingericht waar ruim dertig sprekers aan het woord kwamen. Verder was met het beursplein binnen en buiten en de frietkarren het weer een ontmoetingsplaats als vanouds en veel mensen uit de aardappelsector waren dan ook aanwezig.
"Natuurlijk is het best spannend om de koers van een bekend evenement zoals de Aardappeldemodag te wijzigen, maar we zijn zeer tevreden hoe dit heeft uitgepakt", zegt beursmanager Marieke Ampt-de Jong van Proefboerderij Westmaas. "Zowel van de bezoekers als de standhouders hebben we positieve feedback ontvangen op de keuze om te gaan voor nog meer verdieping én om meer mogelijkheden te bieden om te netwerken. Het bezoekersaantal van ruim 4.000 personen bevestigt dat deze stap de juiste is geweest."
Die aandacht voor de aardappel was dan ook terecht, betoogde Dick Hylkema van de NAO tijdens de opening. "Maar we hebben nog meer aandacht nodig vanuit de maatschappij, politiek en overheid voor dit dragende akkerbouwgewas." Hylkema noemde het Nederlandse aardappelcluster, van veredeling, teelt, handel, verwerking, kennis en overheid uniek en volgens de NAO-directeur moet de sector dat nog beter voor het voetlicht zien te brengen.
Is de aardappel in 2030 nog steeds een ca$h crop in de akkerbouw? Zo luidde de vraag tijdens het symposium op het hoofdpodium. Grondstoffendirecteur Hans Langereis van McCain gaf een volmondig ja op deze vraag. "Niet voor niets is de contractprijs voor volgend jaar april 50% hoger dan twee jaar ervoor. Dat is een hogere stijging dan de ook hard gestegen kosten."
Symposium onder leiding van Andre Hoogendijk (links)
Ook duurzaamheidsmanager Jerôme de la Chambre van McDonalds beantwoordde de vraag bevestigend. De fastfoodketen zoekt meer en meer de teelt op vanwege zorgen rond de beschikbaarheid. "Een goede aardappelteler en kwalitatief goed pootgoed is door de weersextremen geen garantie meer voor een lange pieper." Zo investeert het onder meer met Farm Frites, Nedato en andere kennispartners in een robuuste bodem.
Alex Datema, directeur Food&Agri van Rabobank, geloofde ook dat de aardappelen in 2030 nog de ruggengraat van de akkerbouwgewassen zijn. "Wel zal het areaal eerder krimpen, maar het is de vraag of dat erg is. De kunst is om aardappelen te telen met hoge opbrengsten en een lage milieudruk, dat is de beste garantie om de cashcow voor de toekomst te blijven telen. De kwaliteit is belangrijker dan de laatste kilo of hectare. Dat we als Rabobank zo naar duurzaamheid kijken bij onze financieringen is dan ook eerder vanuit risico-oogpunt dan vanuit groen idealisme."
Telers uit India waren ook present
Ook LTO-bestuurder en pootgoedteler Tineke de Vries houdt vertrouwen in de aardappelteelt, al zijn er volgens haar ook niet veel alternatieven en de nodige hobbels. Zo noemde ze het gewasbeschermingsmiddelendossier zowel een hoofd- als buikpijndossier en is ook de ruimte voor de teelt met alle claims die er liggen op landbouwgrond volgens haar een grote zorg. "We zullen de jonge boeren moeten motiveren, zodat ze er lol in hebben en daarbij is een goed verdienmodel wezenlijk."
Transparantie in de aardappelmarkt is daarvoor nodig, zo luidde de algehele conclusie. Later op de middag werd daar ook een antwoord op gepresenteerd met de lancering van het digitale handelsplatform Service2Potatoes, waarvan Nedato en Anders Invest beide voor 50% eigenaar zijn. Volgens Wim van de Ree komt de lancering op een kantelmoment, nu ook de aardappelnoteringen van PotatoNL niet meer worden gepubliceerd. "Door vraag en aanbod vrij spel te geven, ontstaat er een eerlijke prijs voor zowel kopers als verkopers. De hele keten heeft elkaar nodig en daar kan dit platform een rol in spelen."
Klik hier voor de fotoreportage van de Aardappeldemodag
De volgende editie staat gepland op 19 augustus 2026