Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een compacte machine die alleen op kwaliteit sorteert als antwoord op het arbeidsvraagstuk

Het principe dat eenvoud doeltreffendheid een grote dienst bewijst, is Martijn Flikweert niet vreemd. Samen met zijn neef Lars experimenteerde deze twintiger een vijftal jaren geleden met wat camera's en een computer. Vandaag heeft Flikweert Vision al meer dan 200 QualityGraders bij telers en aardappel- en uienverwerkers staan. "Onze machines sorteren alleen goed of fout. Het lijkt simpel, maar het is juist onze kracht", aldus Martijn in het Vakblad Primeur dat deze week verscheen.

Zonder startkapitaal, gewoon bij hun ouders thuis, begonnen Martijn en Lars, beiden afgestudeerd in agrotechniek, met open blik wat proeven te doen met vision technologie. "Gaan we iets ontwikkelen voor plantherkenning op het land of richten we ons op het sorteren? Het werd dit laatste, en meer specifiek voor de aardappel- en uiensector. We zagen daar een mooie markt in. Op dat punt had mijn broer Stefan, een technisch tekenaar, zich ook al aangesloten."

Compacte machine
Het doel was een compacte machine te bouwen die toch de kwaliteitscontrole volledig over kan nemen. "Eenvoud in ontwerp en functionaliteit en toch toonaangevend in de kwaliteitscontrole. De machine moest makkelijk toe te voegen zijn aan bestaande lijnen bij telers en verwerkers. Zoals zijn naam meteen duidelijk maakt, sorteert de QualityGrader niet op maat, maar op kwaliteit. Zo kenden we best wat pootgoedtelers die zeiden dat ze de maatsortering prima op orde hadden, maar dat het pijnpunt zich in de leeskamer bevond, voornamelijk omwille van het arbeidsvraagstuk. Als je dan een machine ontwerpt die zich volledig richt op kwaliteitscontrole, kun je daar ook in uitblinken," legt Martijn uit.

Waarom geen maat sorteren?
Soms hoort Martijn de vraag waarom de camera's niet ook op maat sorteren. "Dat is een terechte vraag natuurlijk, maar dan heb je meteen ook meer uitgangen nodig in de machine en dat maakt die weer complexer en groter. Daarbij komt dat al die extra's ten koste kunnen gaan van de nauwkeurigheid van de kwaliteitscontrole. Vooralsnog huldigen we het principe 'less is more'. Er bestaan bovendien sorteermachines die de uien in meerdere kwaliteitsklassen sorteren, maar wil ieder bedrijf dergelijke opdeling? Als je voornamelijk voor één bepaalde bestemming draait, dan is het klasse I- en klasse II-verhaal eigenlijk niet zo spannend. Wij hebben de QualityGrader ontwikkeld voor een heel specifiek doel en houden vast aan die focus. Het feit dat we in drie jaar tijd al ruim 200 QualityGraders hebben geleverd, toont, denk ik, wel aan dat de eenvoud, in combinatie met nauwkeurigheid en goede inzetbaarheid, enorm aanslaat."

Nauwkeurigheid kun je aan twee kanten meten
De capaciteit van een QualityGrader is ongeveer gelijk aan de capaciteit van een afstaarter. "Er zijn twee grote voordelen bij optisch sorteren: je hebt minder mensen nodig en de capaciteit van het proces is minder afhankelijk van de kwaliteit van het product. Waar vroeger bij een slechte partij uien meer mensen aan de leesband moesten plaatsnemen, of er zachter gedraaid moest worden, maakt het voor een QualityGrader niet uit of er 10% of 25% slechte uien uitgeschoten moet worden."

Wat de nauwkeurigheidsgraad van de QualityGrader is, daar hangt Martijn niet meteen een percentage aan. "Het hangt af van de partij en het defect dat uitgesorteerd moet worden. Bovendien, nauwkeurigheid kun je aan twee kanten meten. Zo is het probleem niet zozeer om 98% van het slechte product uit een partij te halen, het is zaak ervoor te zorgen dat je niet ook 1% goed product uitsorteert. Want goed product verwijderen kost direct geld."

Een investering die te overzien is
Dankzij het eenvoudige ontwerp zonder verschillende uitgangen, en dankzij de focus op alleen een kwaliteitsscheiding tussen goed en slecht, is de investering in een QualityGrader te overzien. "Ook een pootgoedteler die drie maanden op een jaar sorteert, kan investeren in deze machine. Zet dit af tegen een uienverwerker die bijna jaarrond mensen aan de band heeft zitten, daar moet de rekensom zeker te maken zijn."

Flikweert Vision biedt ook een tweede machine aan: de Divider, leverbaar in vijf brede varianten. "Ook dit apparaat heeft een duidelijke focus: het verwijderen van vreemde voorwerpen en extreme productdefecten aan het begin van een productielijn. De Divider wordt vóór de afstaarter geplaatst en bestaat uit een transportband met een camera erboven, gevolgd door een valmoment waar de vreemde voorwerpen eruit worden geschoten. Zelfs investeren in de Divider aan het begin van de lijn én in de QualityGrader voor de fijne kwaliteitscontrole even verderop is nog goed te overzien voor een uienverwerker," aldus Martijn.

De camera's worden niet vuil
"In tegenstelling tot enkele andere machines maakt de camera geen foto's van de objecten in vrije val, maar wanneer ze nog op de transportband liggen. Dat heeft twee voordelen. Ten eerste is er meer tijd tussen de beeldvorming en het uitschietmoment. Dit maakt het mogelijk om op basis van historische gegevens en AI een zwaardere berekening uit te voeren bij het beoordelen van de foto, waarmee een hogere graad van accuratesse wordt behaald. Een tweede voordeel is dat de camera's niet vuil worden, want ze hangen boven de transportband. De camerabox die geïnstalleerd wordt ter hoogte van de val kan daarentegen hinder ondervinden door rondvliegend stof of vuiligheid die vrijkomt bij het uitschieten van een vreemd voorwerp of bijvoorbeeld een rotte ui," legt Martijn uit.

Toekomstige doorontwikkelingen
In de nabije toekomst zal Flikweert Vision inzetten op de doorontwikkeling van de huidige systemen. "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de machine zo accuraat mogelijk wordt en blijft? Daarbij zou ook interne kwaliteitscontrole een toegevoegde waarde kunnen zijn, we onderzoeken daarin de mogelijkheden. Tot die tijd doen we het met een controle aan de buitenkant van de ui of de aardappel. We hebben gezien en aangetoond dat door gebruik te maken van de nieuwste technieken ook op de buitenkant van het product een hoge nauwkeurigheidsratio te behalen is. Op de korte termijn verwachten we binnen het huidige systeem nog flinke stappen te kunnen zetten."

Aangezien Flikweert Vision een breed scala aan verschillende klanten heeft, is het een uitdaging de accuratesse voor elke klant afzonderlijk te garanderen. "Want elk bedrijf heeft zijn eigen wensen en doelen. Wie uien voor de retail sorteert, kijkt anders aan tegen het sorteerproces dan wie uien sorteert voor de export. En wie consumptieaardappelen verpakt, beoordeelt een groene vlek anders dan een pootgoedleverancier dat doet. De software is standaard in de QualityGrader, maar via een slider kun je aangeven hoe streng je bent op bepaalde defecten," besluit de CEO van dit bedrijf dat over een goede vijf jaar een wereldwijde toonaangevende speler verwacht te zijn op de markt van aardappel- en uiensorteerders. Blijkbaar gaat het lemma 'less is more' niet altijd op voor deze jonge, ambitieuze ondernemers…

Ook abonneren op Primeur? Neem nu een jaarabonnement en wij sturen dit nummer nog je kant op.

Voor meer informatie:
Flikweert Vision
Mob: +31 6 39112415
[email protected]
www.fllikweertvision.nl