Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Düpmann

"Zorgen over ziektedruk zaaiuien"

De huidige lente-uienoogst, die eind juli in zowel Duitsland als Polen is begonnen, verloopt volgens verwachting. "De oogsthoeveelheden en -kwaliteiten zijn tot nu toe zeer bevredigend. Hoewel er enkele percelen zijn met een verhoogde ziektedruk, blijft alles nog steeds binnen de veilige grenzen," meldt Heinz Düpmann, groenteverwerker en directeur van het gelijknamige bedrijf in Borgholzhausen. Ondertussen is de marktprijs voor uien licht aan het dalen.


Heinz Düpmann met zijn twee zonen en vrouw Sylvia

"We maken ons echter vooral zorgen over de zaaiuien, die vanaf september worden geoogst en opgeslagen. Hoewel er meer is geteeld, worstelen de telers met ziektedruk en kwaliteitsproblemen. De weersomstandigheden in de komende drie tot vier weken tot het begin van de oogst zullen hier doorslaggevend zijn. Temperaturen van rond de 25 graden en sporadische regenval zouden ideaal zijn. Als we gespaard blijven van extremen, denk ik niet dat er nog meer probleempartijen zoals vorig jaar zullen zijn," vervolgt Düpmann.


Een blik op de productie van Düpmann: het bedrijf biedt verpakkingsoplossingen op maat voor de industrie, van inlay en diepgetrokken zakken tot herbruikbare containers en paloxen.

Wat de levering van grondstoffen betreft, heeft de overgang van oude uien naar nieuwe uien soepel plaatsgevonden. Overzeese uien uit Chili of Argentinië worden nu nog maar sporadisch gebruikt, terwijl uien uit Nieuw-Zeeland bijzonder geschikt blijken voor de verpakkingssector en de retail. Düpmann zegt: "We ervaren alleen enige druk op het volume van Spaanse uien, die vooral in de verwerkende industrie worden ingezet. Wij vertrouwen voornamelijk op Duitse en Poolse uien en kopen slechts af en toe extra Spaanse uien in."


De G-müsegriller staat al in veel voedingswinkels en er worden regelmatig proeverijen georganiseerd op de markten.

Gebruik van groentestekken
Düpmann levert de industrie voornamelijk geschilde uien en andere groenteproducten, zoals paprika's, komkommers en courgettes. Uien zijn goed voor ongeveer 60 procent van de totale verkoop. Naast de beproefde klassiekers in verschillende vormen richt het bedrijf zich ook op nieuwe producten. "Dit jaar hebben we ons vegetarische assortiment uitgebreid met producten zoals groenteworstjes, die al in de testfase zijn bij grotere ketens van levensmiddelenwinkels. Onder het motto 'G-MÜSE NEU G-DACHT' hebben we gezocht naar manieren om onze plantaardige snijresten, die ontstaan bij de productie van andere producten, te verwerken. Na veel proeven hebben we een groentemassa ontwikkeld uit deze snijresten, die door een bedrijf in de naburige stad is verwerkt tot G-MÜSE Grillers. We hadden al een goede manier om de snijresten verder te verwerken, zodat ze niet als afval eindigen. Dankzij de groentemassa kunnen we nu echter ook andere soorten snijafval gebruiken. Door deze snijresten verder te verwerken en de eindproducten lokaal te produceren, kunnen we ook voldoen aan de trend naar meer duurzaamheid. We willen op deze weg doorgaan en hebben al enkele ideeën en plannen voor verdere productinnovaties."


Marc Wittenbrock van Hof Wittenbrock in Halle-Hesseln is al lange tijd uienleverancier van Düpmann en gebruikt nu ook AI-technologieën om praktisch residuvrije producten te telen. "De ARA van Ecorobotiks kan planten herkennen en onderscheiden. We gebruiken de machine om specifiek onkruid zoals kamille, melilot, duizendknoop of hondsdraf te behandelen, terwijl middelen tegen bladziekten zoals valse meeldauw alleen op de uien worden toegepast. Dit beschermt onze grond en minimaliseert de impact op het milieu." Dankzij deze innovaties kunnen er minder gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt en kunnen de producten nog veiliger en milieuvriendelijker worden gemaakt.

Voor meer informatie:
Heinz Düpmann
Düpmann GmbH & Co. KG
Am Teuto 18
33829 Borgholzhausen, Duitsland
Tel.: +49 54 25 / 9 32 46 21 00
[email protected]
www.duepmann.de
www.hof-wittenbrock.de

Publicatiedatum: