Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Almar de Bont over de spotsprayer

"We gebruiken tot wel 95% minder gewasbeschermingsmiddelen vergeleken met traditionele veldspuiten

Op de site van Waterman Onions vertelt Almar de Bont over zijn aanpak van onkruidbestrijding. "Eén van de meest innovatieve apparaten die we hier gebruiken, is de spotsprayer. Deze hebben we samen met teler Bouma-Holtslag aangeschaft. De spotsprayer biedt een gerichte aanpak voor onkruidbestrijding, iets wat met traditionele veldspuiten niet mogelijk is."

"In tegenstelling tot traditionele veldspuiten, die ongericht herbiciden over een heel veld verspreiden, richt de spotsprayer zich specifiek op de plekken waar onkruid groeit. Het apparaat is uitgerust met twee vleugels, en elke vleugel heeft vier camera's die voortdurend de bedden met uien scannen. Zodra een camera onkruid detecteert, geeft het een signaal door aan de spuitdop die vervolgens gericht de bestrijdingsmiddelen toedient. Dit zorgt voor een efficiënte en doelgerichte bestrijding van onkruid, zonder dat de gewassen worden aangetast."

Eén van de grootste voordelen is de aanzienlijke vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. We gebruiken tot wel 95% minder gewasbeschermingsmiddelen vergeleken met traditionele veldspuiten. Dit is niet alleen kosteneffectief voor ons als telers, maar ook beter voor het milieu, aangezien er minder chemische middelen nodig zijn en deze niet op de gewassen terechtkomen. We leren nog bijna dagelijks bij wat betreft instellingen en mogelijkheden in combinatie met de middelcombinaties en doseringen. Het is echt een grote verbetering in de teelt, omdat we met veel minder middel een veel betere effectiviteit bereiken in de onkruidbespuitingen. Het gewas kan zo goed als ongestoord doorgroeien wat in een jaar als deze van groot belang is door de gemiddeld genomen late zaaidatum." Jelmer voegt toe "De spotsprayer zal de vitaliteit en opbrengst van de uiengewassen ook ten gunste komen, doordat minder uienplanten in aanraking komen met de herbicides zullen deze minder geremd worden in de groei".

Öok de technologie achter de spotsprayer blijft zich ontwikkelen. Op dit moment kan een arm van de sprayer ongeveer twee bedden of rijen beslaan, wat net niet voldoende is voor drie bedden. Het doel is om deze capaciteit te vergroten, wat zal leiden tot nog meer tijdswinst en efficiëntie voor de telers. Daarnaast komt er in de toekomst waarschijnlijk de mogelijkheid om zieke planten in andere gewassen te herkennen en markeren."

Bron: Waterman Onions

Publicatiedatum: