Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Areaaluitbreiding uien in Nedersaksen

"Watervlekken alleen optisch defect, niet kwalitatief"

De meeste Duitse uien komen uit Nedersaksen, waar de oogst momenteel begint. "Over het algemeen is de regen goed voor de planten," zegt Holger Hennies, voorzitter van Landvolk, die op zijn teeltbedrijf in Schwüblingsen in de regio Hannover zowel de iets kleinere sjalotten als de gele uien oogst. Alleen de ziektedruk door het vochtige weer veroorzaakt problemen voor de bladeren, die vaak worden aangetast door valse meeldauw, waardoor ze eerder rijpen en afvallen dan normaal. "De kwaliteit van de uien is nog steeds goed, maar ze kunnen iets kleiner zijn dan gebruikelijk," aldus Hennies. Ondanks de slechte weersomstandigheden kunnen consumenten zich dus verheugen op de nieuwe oogst.


De uien in bewaring van Groka

"Als er tijdens de oogst een regenbui op de uien valt, kunnen we dat later zien aan de watervlekken. Dit is echter alleen een visueel gebrek en geen kwaliteitsgebrek", bevestigt Volker Peters, directeur van Groka in Dollbergen, dat de uien na de oogst droogt, opslaat en verpakt voor verkoop in de retail. Omdat uien na de oogst op het veld moeten drogen, is een droge nazomer gunstig voor het oogstproces. "Hoe warmer de maand september, hoe witter de uien," vat Peters zijn ervaring samen. De nieuwe oogst sluit naadloos aan op de bewaaruien van vorig jaar. Import was niet nodig.

Areaaluitbreiding in de uienteelt in Nedersaksen
Volgens het Statistisches Bundesamt Niedersachsen is de uienteelt toegenomen. In 2023 is het areaal met uien in Nedersaksen met 7,5 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande jaar. Met een oppervlakte van 4.333 hectare zijn uien nu de op één na grootste vollegrondsgroente na asperges, en ze hebben het grootste oogstvolume met 215.932 ton (+15,1 procent). Vorig jaar bedroeg het totale teeltareaal in Duitsland 15.084 hectare.

Voor meer informatie:
Volker Peters
GROKA Dollbergen GmbH & Co KG
Tel. +49 5177 8650
[email protected]
www.groka-dollbergen.de

Publicatiedatum: