Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen blijven hoog in India ondanks exportrestricties

Ondanks een daling van de export blijven de uienprijzen in India op de retailmarkten schommelen tussen Rs 35-45 (€0,38-0,49) per kg. Een belangrijke factor achter deze trend is het lagere areaal rabi-uien in vergelijking met vorig jaar. Rabi-uien, geplant tussen december en januari en geoogst na maart, zijn goed voor 72-75% van de consumptie van uien in India. Volgens een verklaring van het Press Information Bureau raamde de centrale regering de teelt van rabi-uien op ongeveer 191.000 ton, wat voldoende werd geacht voor de binnenlandse behoeften. Het areaal voor rabi-uien is echter gedaald van 1,23 miljoen ha in 2023 naar 756.000 ha.

De inzaai van kharif-uien is dit jaar afgenomen tot 154.000 hectare, vergeleken met 285.000 hectare vorig jaar, aldus het ministerie van Landbouw. Desondanks wordt verwacht dat het zaaigebied zal toenemen dankzij de gunstige regenval in Nashik en andere regio's. Marktanalisten wijzen erop dat veel telers hun rabi-uienproductie hebben teruggeschroefd, wat heeft bijgedragen aan de huidige prijsstijging. Deze stijging wordt toegeschreven aan de verminderde aanvoer op de markt en zorgen over de prestaties van de kharif-oogst. Een handelaar van de Lasalgaon groothandelsmarkt in Nashik, de grootste uienmarkt van India, verwacht dat de prijzen zich later dit jaar zullen normaliseren met de komst van nieuwe oogsten.

De Indiase overheid heeft de export van uien voorzichtig aangepakt en een exportheffing van 40% en een minimum exportprijs (MEP) van 550 dollar/ton opgelegd, waardoor de export aanzienlijk wordt beperkt. De huidige exportcijfers staan op 91.316 ton, een flinke daling ten opzichte van de gebruikelijke 2,4-2,5 miljoen ton. Verdere overheidsinterventies in de vorm van verhoogde MEP of uitvoerrechten, of het importeren van uien, worden onwaarschijnlijk geacht vanwege de mogelijke politieke gevolgen.

Bron: indianexpress.com

Publicatiedatum: