Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniel Molina van Jumosol:

"Zoete Fuentes de Ebro-ui veranderde de manier waarop uien in Spanje worden geconsumeerd"

Sinds een paar weken is de oogst van Fuentes de Ebro-uien met beschermde oorsprongsbenaming weer aan de gang in de Spaanse provincie Zaragoza. "Het weer is dit jaar goed geweest en dus hebben de uien hun karakteristieke milde, zoete smaak. We zijn erg blij met de kwaliteit en met de opbrengst", zegt Daniel Molina van het teeltbedrijf Jumosol.

"Er is evenwel een overaanbod van andere uienrassen. Er is gespeculeerd met het product, wat geleid heeft tot een uitbreiding van het areaal. Het raakt ook ons, omdat we natuurlijk allemaal in dezelfde markt zitten. Toch hebben we de ervaring dat onze ui met zijn speciale smaak en textuur zeer gewaardeerd wordt op de markt."

"Ondanks het feit dat de teelt van Fuentes de Ebro-uien duurder is omdat ze niet machinaal kunnen worden geoogst en er meer productuitval is dan bij conventionele uien, is ons beleid vanaf het begin geweest om altijd een constant prijsniveau te handhaven zodat consumenten zich BOB-uien kunnen veroorloven. We kunnen dat omdat we niet alleen de teelt, maar ook de handel in handen hebben van deze Spaanse zoet ui", legt Daniel uit.

"Twintig jaar geleden was zoete ui een nieuw product in Spanje"
De ui uit Fuentes de Ebro was feitelijk de eerste ui in het momenteel succesvolle segment van zoete uien uit Spanje.

"In deze streek worden van oudsher al jarenlang uien geteeld, maar onze uien werden altijd lokaal geconsumeerd. Door de krijtbodem die rijk is aan calciumcarbonaat en het microklimaat dat doet denken aan een steppe, kunnen hier in de Ebro-vallei uien worden geteeld met een minder scherpe smaak. Ik herinner me dat rond het jaar 2000, toen de tweede generatie bij het bedrijf kwam dat mijn ouders hadden opgericht en we begonnen met de afzet in heel Spanje, dit type ui in de rest van het land een totaal nieuw product was."

"Toen realiseerden we welk potentieel deze ui had en in 2003 zijn we begonnen met het oorsprongsbenamingsproject voor de Fuentes de Ebro-ui. Dit werd mogelijk dankzij al het plantmateriaal dat door de voorgaande generaties was geselecteerd en beschermd. Ik kan met trots zeggen dat de Fuentes de Ebro-ui de beste ter wereld is en dat we erin geslaagd zijn de manier waarop in Spanje uien worden geconsumeerd te veranderen."

Economische pijler voor de regio
"Na de presentatie aan supermarkten en klanten vroegen ze ons of we dit type zoete ui jaarrond konden leveren, omdat het een product was met veel potentieel. Maar met de teelt in Fuentes de Ebro alleen kan dit niet. Bij toeval zagen we op de Fruit Logistica in 2003 een soortgelijke ui uit Mexico die voldeed aan de parameters van wat een zoete ui in onze ogen qua smaak zou moeten hebben", vertelt Daniel. "We besloten tot enkele proefimporten uit Latijns-Amerika en uiteindelijk vonden we vele jaren geleden in Peru een ui die het afzetvenster van de Fuentes de Ebro-ui mooi kon aanvullen."

"Een anekdote: toen we de specificaties voor de BOB aan het opstellen waren, vertelden de plaatselijke ouderen ons dat uien in Spanje vooral hier in de regio Aragón werden geteeld voordat de teelt zich hoofdzakelijk vestigde in de provincie Albacete met de implementatie van irrigatiemogelijkheden aldaar. De rassen van die tijd, Grano de Oro of Valenciana genoemd, die hier aan de oevers van de Ebro werden geplant, leverden steevast wittere en zoetere uien op dan in de andere streken van Aragón door de specifieke bodem- en klimaatomstandigheden."

"We moeten deze schat koesteren, want het is een economische pijler voor de streek, en dat zal het ook in de toekomst blijven. Daarom moedigen we de consument aan om op zoek te gaan naar het BOB-label dat garandeert dat ze de authentieke ui uit Fuentes de Ebro kopen in deze zomer- en herfstmaanden."

Voor meer informatie:
Jumosol The Real Sweet Onion
C. Andrés Segovia
50740 Fuentes de Ebro (Zaragoza) – Spanje
Tel: +34 976 16 10 40
[email protected]
www.therealsweetonion.com

Publicatiedatum: