Slechts 30% van de Oekraïense uientelers heeft toegang tot professionele opslagfaciliteiten, wat in het voorjaar tot hoge prijzen kan leiden ondanks de huidige overproductie. Deze zorg werd benadrukt in een interview met Andriy Marushchak, commercieel directeur van Van Dijk Technics, een bedrijf dat gespecialiseerd is in professionele oplossingen voor de bewaring en verwerking van zachtfruit, groenten en fruit.
"Dit jaar zien we opnieuw een overproductie van uien. Maar door problemen met elektriciteit en het gebrek aan hoogwaardige opslagfaciliteiten, kunnen uien in het voorjaar erg duur worden. Slechts 30% van de telers heeft professionele bewaarmogelijkheden," benadrukte Marushchak.
Volgens hem vertrouwt 70% van de telers op opslagfaciliteiten met minder energie-efficiënte apparatuur. Deze faciliteiten kunnen de oogst voor een beperkte periode opslaan, waardoor sommige telers zelfs in juni nog uien kunnen verkopen.
"De verliezen tijdens die periode zullen echter zo groot zijn dat telers voor een moeilijke beslissing komen te staan: moeten ze wachten tot juni om uien te verkopen voor bijvoorbeeld €0,33, of is het beter om ze in november te verkopen voor €0,18-0,20? Hier komen energie-efficiëntie en opslagkwaliteit om de hoek kijken," voegde Marushchak toe.
Bron: agrotimes.ua