Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Noord zwaar teleurgesteld in ganzenbesluit Zuid-Holland

De Rechtbank Den Haag heeft op 6 augustus de ontheffingen voor populatiebeheer van standganzen vernietigd. Hierdoor is het per direct verboden om ganzen te beheren ter voorkoming van gewasschade. LTO Noord is zwaar teleurgesteld in dit besluit. De boeren en tuinders verwachten dat dit ernstige gevolgen zal hebben voor de land- en tuinbouw in Zuid-Holland.

Ad van Rees, bestuurder bij LTO Noord, reageert bezorgd: "Deze uitspraak is een flinke klap voor boeren en tuinders. De schade door ganzen is enorm en stijgt. In 2020 was de schade alleen in Zuid-Holland al twee miljoen euro en in 2023 was het meer dan zeven miljoen euro. Nu er niet meer beheerd mag worden, lijkt dat alleen maar erger te worden."

Oplossing
Provincie Zuid-Holland, Omgevingsdienst Haaglanden en de Faunabeheereenheid Zuid-Holland werken hard aan een snelle oplossing. Daarvoor is het noodzakelijk dat nog concreter wordt onderbouwd waarom de populatie in omvang terug moet. Tot die tijd is het helaas niet mogelijk om populatiebeheer en schadebestrijding op grauwe gans, kolgans en brandganzen uit te voeren. De actuele situatie is te raadplegen via deze website.

Inzet LTO Noord
LTO Noord biedt zijn volledige medewerking aan om bij te dragen aan een spoedig herstel van het populatiebeheer en blijft via alle mogelijke kanalen aandringen op actie. "We kunnen dit niet zomaar laten gaan. De extra kosten zijn fors. Dat merken niet alleen boeren en tuinders, maar dat kunnen mensen ook in de winkel gaan merken", aldus Ad van Rees.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: