Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienexport van India naar Bangladesh hervat

De regering van Bangladesh heeft vrachtwagens met meer dan 4.500 ton uien uit Maharashtra en Madhya Pradesh, die eerder werden tegengehouden in de Petrapole haven bij de grens met West-Bengalen, toestemming gegeven om haar grondgebied binnen te rijden. Deze ontwikkeling komt na verstoringen door protesten in Bangladesh, die de grensoverschrijdende handel hadden beïnvloed. Indiase exporteurs gaan nu door met de zendingen, maar blijven voorzichtig met nieuwe zendingen naar Bangladesh en kiezen ervoor om te wachten tot de situatie stabiliseert.

Belangrijke markt
Ondanks de recente uitdagingen blijft Bangladesh een belangrijke markt voor Indiase uien, goed voor 45% van de totale Indiase uienexport van 1,6 miljoen ton in boekjaar 2024. Na de opheffing van een exportverbod in mei heeft de Indiase regering een minimumexportprijs van 550 dollar per ton ingevoerd, samen met een exportheffing van 40% op basisgroenten.

India exporteert naar Bangladesh onder andere ook chilipepers, druiven, sinaasappels, tarwe, katoen en peulvruchten. Op de binnenlandse markt heeft de Indiase regering bijna 0,46 miljoen ton uien tegen marktprijzen ingekocht als buffervoorraad, met als doel 0,5 miljoen ton, tegen prijzen die aanzienlijk hoger liggen dan die in boekjaar 2024. De inkoopprijs voor het huidige boekjaar bedraagt 2.833 roepies (€ 30,92) per 100 kg, een stijging van 64% ten opzichte van de prijs van 1.724 roepies (€ 18,82) per 100 kg in het vorige boekjaar.

Bezorgdheid
De crisis in Bangladesh heeft de bezorgdheid onder Indiase telers en handelaren in uien doen toenemen. De toch al moeilijke situatie, als gevolg van beperkingen op dit zeer bederfelijke product, is nog ingewikkelder geworden door de onrust in het buurland. India, dat ongeveer 35% van zijn uienproductie naar Bangladesh exporteert, vindt dit land een ideale markt, vooral vanwege de efficiënte wegverbindingen waardoor zendingen binnen 1 tot 4 dagen geleverd kunnen worden, wat kosteneffectief transport en exportprocessen vergemakkelijkt.

Voorgeschiedenis
Sinds augustus 2023 ondervindt de Indiase uiensector veel hindernissen. De regering voerde een exportheffing van 40% in en legde later een volledig exportverbod op tegen december 2023, dat pas werd opgeheven in mei 2024, toen de exportheffing opnieuw werd ingesteld, samen met een minimumexportprijs van $ 550 per ton. Deze maatregelen hebben geleid tot een aanzienlijke daling van de uienexport, met een daling van 50% van de totale export en een groot financieel verlies voor de belanghebbenden in 2023.

Te midden van deze uitdagingen heeft de situatie in Bangladesh de problemen van de Indiase exporteurs nog verergerd. Bangladesh, een belangrijke ontvanger van Indiase uien, ontving 671.000 ton van de 2.525.000 ton die India exporteerde in 2022-23, en 724.000 ton van de 1.717.000 ton in 2023-24. De sluiting en daaropvolgende heropening van de uienfabriek in Bangladesh heeft de Indiase exporteurs nog meer problemen bezorgd. De sluiting en daaropvolgende heropening van de grens tussen India en Bangladesh hebben voor vertragingen en onzekerheden gezorgd voor handelaren, waarbij sommige vrachtwagens vastzaten aan de grens als gevolg van de politieke instabiliteit na het vertrek van Sheikh Hasina.

Concurrentie
Exporteurs aarzelen nu om meer zendingen te versturen uit angst voor verdere verstoringen. De aanhoudende crisis, in combinatie met de exportbeperkingen, heeft niet alleen geleid tot financiële verliezen, maar heeft ook concurrenten als China en Pakistan de kans gegeven om marktaandeel te veroveren, waardoor de Indiase uienexport verder onder druk is komen te staan.

Bron: cnbctv18.com en financialexpress.com

Publicatiedatum: