In Papoea-Nieuw-Guinea wordt een zonne-energie droogtechniek erkend voor zijn bijdrage aan het verbeteren van de uienkwaliteit tot exportniveau. Dit initiatief sluit aan bij de 2030-doelstellingen van het land, zoals uiteengezet door premier James Marape, die streven naar een bruto binnenlands product van 200 miljard kina (46,5 mld euro), het creëren van een miljoen banen en het ondersteunen van 500.000 kleine en middelgrote ondernemingen.
Wilson Thompson, voorzitter van de Highlands Farmers and Settlers Association Inc., heeft in een persbericht het belang van deze innovatie onderstreept. Hij wijst op de samenwerking tussen het Fresh Produce Development Agency (FPDA), het ministerie voor Voedsel- en Wetenschapstechnologie van de Technische Universiteit van Papoea-Nieuw-Guinea en de steun van British American Tobacco, dat K1 miljoen (€ 232.517) heeft toegewezen voor de bouw van 50 droogschuren over een periode van twee jaar, die elk K20.000 (€ 4.650) kosten.
Het initiatief, dat vorig jaar van start ging in een aantal provincies, voornamelijk in de Hooglanden, houdt in dat er loodsen worden gebouwd om uien te drogen, zodat ze langer meegaan en beter kunnen concurreren met import. Thompson benadrukte het effect van de technologie op de uiensector door te zeggen: "Hoewel de teelt van uien is opgeschaald, waren ze nat en met de nieuwe technologie die nu aan telers wordt geïntroduceerd, kunnen de uien worden gedroogd en gerijpt, zodat ze lang houdbaar zijn en kunnen worden verkocht in concurrentie met geïmporteerde uien."
Thompson wees echter op de bestaande kloof tussen de binnenlandse vraag en het lokale aanbod, niet alleen voor uien, maar ook voor andere producten, en pleitte voor meer lokale teelt om de stijgende prijzen en de afhankelijkheid van import te beperken.
Bron: postcourier.com.pg