Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaans knoflookareaal -14%

Volgens Anpca, de Spaanse vereniging van knoflooktelers en -handelaren, is na de oogst duidelijk geworden dat het Spaanse knoflookareaal het voorbije seizoen opnieuw was gedaald, namelijk met 14% ten opzichte van vorig jaar. De afname was het sterkst bij de paarse knoflook, waarvan het areaal voor het eerst minder dan 40% van het totaal besloeg. Ook vorig jaar was het areaal afgenomen, toen met 17%, waardoor er het voorbije seizoen ruim 30% minder hectares waren aangeplant dan in 2022.

Volgens de gegevens van de vereniging was de verkoopbare opbrengst echter vergelijkbaar met die van vorig jaar dankzij een hogere gemiddelde opbrengst. Ook de kwaliteit is goed dankzij gunstige weersomstandigheden. Slechts enkele percelen Spring knoflook werden in juni getroffen door plaatselijke stormen.

De export trekt vooralsnog niet aan als gevolg van de concurrentie van China en nieuwe marktdeelnemers zoals Egypte en Turkije. Bovendien is in een van de belangrijkste markten voor Spaanse knoflook, Brazilië, de lokale teelt aanzienlijk toegenomen. Ook de kwaliteit van Chinese knoflook is dit jaar goed en de prijzen die China aanbiedt, zijn zeer concurrerend.

De vereniging maakt zich zorgen over de afname, seizoen na seizoen, van het areaal paarse knoflook. Ze moedigt de Spaanse knoflooktelers aan om te blijven investeren in dit inheemse ras, dat een concurrentievoordeel biedt op de internationale markt.

Wat de import betreft, is Anpca van plan om bij de Europese Commissie een verzoek in te dienen tot verduidelijking van de TARIC-codes waaronder knoflook in de EU wordt geïmporteerd. Volgens Anpca moet worden voorkomen dat verse knoflook wordt geïmporteerd onder de code van diepgevroren knoflook. Want zo worden volgens de vereniging nu vaak importtarieven omzeild.

Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
ANPCA
Centro de Empresas, Oficina 3
Calle Julio Verne, 3
16660 Las Pedroñeras (Cuenca) – Spanje
Mob: +34 638103910
[email protected]
www.anpca.es

Publicatiedatum: