Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blankenburgtunnel en verlengde A16 moeten regio Rotterdam ontlasten

Komende jaren nieuwe wegen en werkzaamheden in Zuid-Holland

Het snelwegennet van Zuid-Holland ondergaat de komende jaren een forste transitie. Naast een extra tunnel en een stuk snelweg wordt er flink aan de weg gewerkt om bruggen en viaducten te onderhouden. Rijkswaterstaat verwacht de komende jaren dan ook veel vertragingen vanwege werkzaamheden.

De werkzaamheden zijn nodig, omdat onze infrastructuur slijt door steeds meer en zwaarder verkeer op de weg en het water. Ook is een deel al flink op leeftijd. Veel wegen, bruggen, sluizen, tunnels en viaducten zijn namelijk gebouwd in de jaren 50 en 60. Daarnaast pakt Rijkswaterstaat een aantal knelpunten aan zodat verkeer daar beter kan doorrijden.

Extra wegen
Het meest in het oog springende project het komend halfjaar is het openen van de Blankenburgtunnel tussen de A20 en A15. Deze toltunnel moet de drukke Beneluxtunnel ontlasten en zorgt voor ene snellere verbinding tussen de havens en het Westland. Medio december moet de nieuwe tunnel in gebruik worden genomen. Voor het gebruik moet wel tol worden betaald en daarvoor is vooraf registreren noodzakelijk.

Een andere snelweg die medio volgend jaar opengaat is de zogenoemde A13/A16 verbinding. Om de drukke A20 te ontlasten wordt er een nieuwe snelweg aangelegd, de verlengde A16 langs onder meer Rotterdam The Hague Airport. De nieuwe snelweg bestaat uit een tunnel onder een natuurgebied en scheelt straks minuten reistijd in vergelijking met de oude A13/A20-route.

Afsluitingen
Waar veel weggebruikers wel last van gaan krijgen is de renovatie van de Heinenoordtunnel. Sinds vorig jaar zijn er al regelmatig afsluitingen geweest die leidde tot forse vertragingen voor het verkeer en ook dit jaar is dat niet anders. Tot en met 9 augustus is de tunnel in zijn geheel afgesloten. In de maanden daarna gaat het om incidentele afsluitingen. Het goede nieuws is wel dat eind 2024 de werkzaamheden klaar zijn.

Tot slot is ook de A15 toe aan groot onderhoud. Tussen Ridderkerk en Deil worden de komende tijd regelmatig stukken afgesloten in de nachten en avonden en soms ook overdag. Rijkswaterstaat probeert de werkzaamheden zo te plannen dat het verkeer zo weinig mogelijk hinder van ondervindt.

Bekijk hieronder op de kaart van Rijkswaterstaat alle projecten die de komende jaren op stapel staan:

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum: