Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
WLTM

"Toegenomen gronddruk heeft weerslag op prijzen landbouwgrond"

Tholen - Zeven makelaars, inmiddels uitgebreid tot acht makelaars en rentmeesters met een bak aan ervaring brachten, tien jaar geleden hun expertise in bij WLTM. De verwachtingen van toen zijn ruim overtroffen; de schaalvergroting is extremer dan verwacht. Maar ook de complexiteit van het ondernemerschap van telers. Het elektranet is echt een issue. Jaco Eeltink, WLTM: "Dit is typisch een onderwerp waarvan we 10 jaar geleden niet hadden kunnen bedenken daar zoveel aandacht voor te hebben. Je kunt je hier echt druk over maken. Net als stikstof overigens. Zonder stikstofrechten kom je in sommige gebieden nergens. Het is opvallend dat tuinders hier wel mee kunnen dealen. Hoe lastig het ook soms is. Zij 'leggen de puzzel' en zoeken naar oplossingen."


Vooraan van links naar rechts: Peter van der Knaap, Jaco Eeltink, Hilda Suijkens
achteraan van links naar rechts: Jan Pollemans, Ton Bakker, Jan Willem van Niekerk, Sjaak Swart, Jan Rijkaart, Jeroen van de Grootevheen

Akkerbouw
Jeroen van de Grootevheen ervaart iedere dag een hoge gronddruk. Hij ziet de gevolgen van de toegenomen gronddruk vertaald in de grondprijzen. "Landbouwgrond wordt nu ook ingezet voor zonnepanelenparken en natuurgebieden. Die 'extra bestemmingen' hebben hun weerslag op de prijzen. Op de Zuid-Hollandse eilanden, zoals Goeree-Overflakkee en in Zeeland, wordt er voor goede grond al € 16,5 p/m² betaald. Ik zie die tendens niet zo maar veranderen. Sterker nog, als we nu taxaties doen, moeten we alert zijn, dat we met de markt mee gaan. We moeten ons steeds weer afvragen of de bakens al niet weer verzet zijn?"

Jan-Willem van Niekerk, vult aan dat derogatie en verplichte bufferstroken ook zijn weerslag hebben. "Op 1 hectare grond is niet meer voor de volle hectare te telen. Een hectare bruto is niet meer gelijk aan een hectare netto. Dat maakt dat de schaarste nog verder toeneemt. Ondanks het feit dat je er feitelijk minder mee kunt, stijgen de prijzen door."

WLTM
WLTM houdt zich naast het bemiddelen bij aan- en verkopen van agrarisch onroerend goed en grond ook bezig met landelijk wonen, taxaties, rentmeesterschap en pachtzaken. Het is een NVM-kantoor en alle makelaars zijn NRVT-gecertificeerd. WLTM kan nog wel even vooruit. De samenwerking in het team is merkbaar goed. Doordat ieder een eigen specialisme in huis heeft, kunnen ze met elkaar sparren en elkaar versterken. Jaco: "Dat werpt vruchten af, waar onze klanten van profiteren." Er is genoeg te doen en daarom staat de groep ook open voor nieuwe makelaars, mits het past.

Voor meer informatie:
WLTM
Postadres:
Hoefweg 205 A
2665 LB BLEISWIJK
Tel.: 088 4 111 888
[email protected]
www.wltm.nl