Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“De uien groeien nu lekker, dus bescherm ze tegen onheil”

Na een nat en koud voorjaar en begin van de zomer hebben de uien momenteel de groei goed te pakken. Tegelijkertijd ligt trips op de loer en slaat valse meeldauw in steeds meer percelen om zich heen. Kees Jacobs behandelt in dit teeltjournaal de aandachtspunten om het gewas in conditie te houden voor een mooie productie.

"Als je er voorlangs rijdt, lijkt het heel wat, maar als je midden in een perceel staat, zie je dat de uien op veel percelen dun of onregelmatig staan. Maar gelukkig hebben we nu hogere temperaturen en nog steeds af en toe een buitje. Daardoor zijn de uien flink bijgetrokken en ze groeien nu lekker." Met een paar zinnen vat Kees Jacobs, uienexpert bij Syngenta Seeds treffend de situatie samen zoals hij die aantreft in de praktijk. En hij voegt er meteen aan toe dat er grote verschillen zijn. "Er zijn ook hele mooie percelen, relatief veel in Flevoland en het Noorden, maar in elke regio heb je percelen met een verhaal." Voor de komende periode moet, wat Jacobs betreft, de aandacht volledig gericht zijn op optimale groei van de gewassen. "De komende maand moet het gebeuren. De weken die voor ons liggen zijn cruciaal voor de productie."

Blijf alert op trips
De piek van problemen door uien- en bonenvlieg is inmiddels voorbij, hoewel Jacobs vermoedt dat de uienvlieg nog wel actief is. "Maar de planten zijn nu zo groot dat ze niet meer omvallen van een beetje vraatschade. Ik denk trouwens wel dat vraatplekjes invalspoorten kunnen zijn voor schimmels of bacteriƫn, maar dat is volgens mij nog nooit onderzocht." De adviseur vertelt dat er plaatselijk ook schade is door aaltjes, maar het meest actueel zijn op dit moment de problemen met trips. Jacobs: "Ik heb de afgelopen periode in meerdere regio's percelen gezien waar men te nonchalant is geweest met de bestrijding. Dan pel je de pijpen open en komen de larven je tegemoet, maar men heeft nog niet gespoten. Voor trips geldt: zodra je larven vindt, meteen spuiten. Vergeet ook niet dat het een paar dagen duurt voordat de middelen werken. En met een warm weekend voor de boeg zou er wel eens een vermeerderingspiekje kunnen komen."

Meeldauw grootste zorg
Waar de uienexpert van Syngenta Seeds momenteel de meeste zorgen om heeft, is de valse meeldauw. "Ik hoor van collega-adviseurs en van de handel dat ze het overal vinden en dat de schimmel plaatselijk flink om zich heen slaat. Het begon in de plantuien, maar nu zie je het ook in zaaiuien. In Brabant zijn voorbeelden van percelen die nog nooit een keer goed zijn opgedroogd en waar de valse meeldauw situatie behoorlijk ernstig is." Jacobs denkt dat, gezien de weersverwachting met af en toe een buitje, de omstandigheden voor valse meeldauw voorlopig gunstig zullen blijven. "Inspecteer je gewas regelmatig, wat mij betreft twee keer per week. En realiseer je dat als je een aangetaste plant vindt, z'n buren vrijwel zeker ook al zijn besmet. Want valse meeldauw heeft nu eenmaal een lange incubatietijd. Het kan bij de huidige temperaturen zo anderhalve tot twee weken duren voor je het ziet. En spuiten kan alleen maar preventief, dus hou je schema gesloten."

Wat straks doen met MH?
Het lijkt nog ver weg, maar de allervroegste percelen zullen begin augustus toe zijn aan de MH-bespuiting. Jacobs: "Voor percelen die dun of onregelmatig staan moet je dus binnenkort beslissen of je de uien gaat opslaan, hoe lang en of een MH-bespuiting zinvol is. Hoe vitaal is het gewas en hoe groot is de kans op veel dikhalzen die problemen geven in de bewaring? Of zit er misschien veel ziek in het perceel? Het zijn allemaal factoren die invloed kunnen hebben op je beslissing over bewaring en nut en noodzaak van een MH-bespuiting. Ik adviseer altijd om die afweging niet in je eentje te maken maar samen met iemand anders, bijvoorbeeld je teeltadviseur. Die kijkt toch net iets objectiever."

De laatste tip die Jacobs wil meegeven is vooral toekomstgericht: op 29 augustus is weer de landelijke Uiendag van het Uien Informatie en Kenniscentrum (UIKC) in Colijnsplaat. "De mooiste happening om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen in en rond de uienteelt. Syngenta staat er ook met info over onze rassen, gewasbeschermingsmiddelen, inclusief biologicals en onze speciale diensten zoals de InterraScan bodemscan. We heten u graag welkom."

Voor meer informatie:
Kees Jacobs
Syngenta Seeds
T +31 657 312 075
[email protected]
www.syngenta.com

Publicatiedatum: