Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luc Remijn: "Flinterdun middelenpakket tegen meeldauw"

Eerste rassenproeven tweedejaars plantuien bekeken tijdens zomerexcursie UIKC

Tholen - De rassenproeven voor de zaaiuien voert het Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC) - de laatste jaren in opdracht van Uireka - al sinds 2005 uit. Nieuw is dit jaar dat ook de rassen van de tweedejaars plantuien worden vergeleken, waarbij met TOP Onion Group, Hazera, Kesselaar, en Broer / De Groot en Slot gros van de rassen is vertegenwoordigd.

Dinsdag 17 juli werden de proeven beoordeeld tijdens de zomerexcursie van het Uien Innovatie Kennis Centrum (UIKC) op proefbedrijf Rusthoeve in Colijnsplaat. In totaal werden vijftien rassen tweedejaarsplantuien bekeken en werden ook de verschillende proeven in de zaaiuien toegelicht.

Met een opkomst van zo'n vijftig deelnemers, veelal telers, bleken deze proeven in een behoefte te voorzien. "Onder meer valse meeldauw is behoorlijk aan de orde', vertelt Luc Remijn van Delphy. "We hebben hier in Nederland nog maar een flinterdun middelenpakket van feitelijk drie verschillende middelen, waarvan er twee met dezelfde werkzame stof, beschikbaar."

"In de zaal hebben we eerst de problematiek rond meeldauw en de bonenvlieg besproken, die voor een behoorlijke uitval zorgen. Later hebben we de proeven bekeken met onder meer drupirrigatie maar ook de chemische en mechanische herbicidenproef. Hier kwam een leuke discussie uit voort", blikt Luc, terug. "Met de uiendag zijn de tweedejaars plantuien geoogst en zullen we ook meer ruchtbaarheid geven aan de proeven."

De genoemde veredelingsbedrijven bekostigen de helft van de onderzoeken naar de tweedejaars plantuien. De andere helft wordt bekostigd vanuit de participantenbijdrage. "Hierdoor kunnen we deze relatief dure onderzoeken toch van de grond krijgen. Maar meer participanten vanuit de telers zijn van harte welkom. Uientelers die dit onafhankelijke onderzoek in uien een warm hart toedragen, kunnen participant worden van het UIKC. Voor 115 euro per jaar zijn ze al betrokken bij het UIKC-onderzoek, waarna ze twee keer per jaar speciaal worden uitgenodigd om de resultaten van de proeven te bespreken.

Voor meer informatie:
Luc Remijn
UIKC
T +31 186 57 30 11
M +31 6 53 26 11 72
[email protected]
www.uikc.nl