Nederland heeft de meest krappe arbeidsmarkt van Europa, na Duitsland en Tsjechië. Dit zijn de enige Europese landen met meer openstaande vacatures dan werklozen. In Nederland nam de krapte de laatste zes jaar het hardst toe. Dat blijkt uit het rapport Arbeidsmigratie en krapte van het UWV.
In het rapport plaatst het UWV de Nederlandse tekorten in Europees verband. De economische groei in Nederland wordt steeds afhankelijker van de beschikbaarheid van voldoende arbeidskrachten. Migratie kan ervoor zorgen dat dat aanbod op peil blijft. Maar het brengt ook nadelen met zich mee.
Deeltijdwerkers
Nog een conclusie uit het rapport is dat er in Europa 27 miljoen mensen in meer of mindere mate beschikbaar zijn voor (meer) werk. In Nederland bestaat het grootste deel van dit 'onbenut arbeidspotentieel' uit deeltijdwerkers die meer willen en kunnen werken. Van alle 27-EU-landen heeft Nederland het hoogste percentage zogeheten 'onderbenutte deeltijders'.
Verder bieden Europese landen voor Nederlandse werkgevers volop wervingsmogelijkheden. In 2023 was voor 125 van de 194 Nederlandse tekortberoepen (64%) in minstens één ander Europees land een overschot aan personeel. Er is een samenhang met het beroepsniveau: hoe hoger dat is, des te kleiner de overschotten in andere landen.
Het rapport van het UWV is hier te bekijken.