Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Prijzen gekleurde uien stabiliseren"

Na de hoge prijzen voor uien in het voorjaar zijn de prijzen voor rode en gele uien weer gedaald door een grotere beschikbaarheid. Megan Jacobsen van Gills Onions legt uit: "De sector had een zeer krap voorjaar met een grote vraag en een laag aanbod op de grondstoffenmarkten. We zagen een ongekende vraag naar rode uien en aanzienlijke aantallen voor gele uien, maar nu is alles gestabiliseerd. Er wordt meer geoogst in verschillende regio's en het aanbod keert terug naar normale niveaus op de grondstoffenmarkt. Dit heeft een effect op de markt voor uien met toegevoegde waarde."

Steve Gill in het veld

Gills Onions, dat zijn oogst voor verwerking teelt, is momenteel aan het oogsten in Bakersfield, Californië, in de San Joaquin Valley. De oogst zal in deze regio nog vijf tot zes weken doorgaan voordat deze wordt verplaatst naar de westkant van Fresno, Californië. Het aanbod van het bedrijf lijkt rond deze tijd ongeveer hetzelfde te zijn als vorig jaar.

Met name de Central Valley van Californië heeft nog steeds te maken met een langdurige hittegolf waarbij de temperaturen oplopen tot wel 115 graden Fahrenheit (ruim 45ºC). "De uien die we telen houden van hogere temperaturen en we zijn eraan gewend, maar we hebben te maken met zeer, zeer hoge temperaturen, dus we houden die uien goed in de gaten," zegt Jacobsen.

Het aanbod van het bedrijf ziet er ongeveer hetzelfde uit als vorig jaar rond deze tijd

Foodservice vraag piekt
Wat betreft de vraag naar uien voor de foodservice, heeft de sterke vraag in het voorjaar geleid tot een voortgezette vraag in de zomer. Megan Jacobsen merkt op dat 70 procent van de omzet bestemd is voor foodservice, 29 procent voor de inkoop van ingrediënten, en de resterende 1 procent voor de retail. "Dus terwijl de vraag vanuit de foodservice in de zomer piekt, blijft het aanbod in de zomer ook sterk."

Bij de verwerking van uien blijft de vraag met name toenemen voor de hele gepelde en in blokjes gesneden uien. "We bevinden ons nog steeds in het post-pandemische tijdperk waarin er behoefte is om de arbeidskosten te verlagen. Wanneer klanten overstappen naar toegevoegde waarde, begint dit altijd met hele gepelde uien, maar onze gesneden lijn is onze best verkopend product," zegt Jacobsen.

Gills Onions oogst in Bakersfield, Californië in de San Joaquin Valley

Met dat in het achterhoofd is er bezorgdheid over de inflatie op de markt en hoe die de AGF-consumptie kan beïnvloeden. "Inflatie heeft invloed gehad op wat consumenten kunnen kopen in de supermarkten, dus we houden dit in de gaten en vragen ons af hoe we consumenten die producten kopen of chef-koks die producten kopen voor hun restaurants kunnen helpen, terwijl onze bedrijven ook hun rekeningen kunnen betalen en geld kunnen verdienen," besluit Jacobsen.

Voor meer informatie:
Megan Jacobsen
Gills Onions
Tel: +1 559 284 4851
[email protected]
www.GillsOnions.com

Publicatiedatum: