Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappels rooien voor jezelf en de voedselbank op Nationale Aardappelrooidag

Op zaterdag 7 september vindt de vierde editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Door het hele land verwelkomen telers jong en oud op hun akkers. Daar kan iedereen zelf gratis een zak aardappelen rooien en leren over het groei- en rooiproces van de pieper.

Telers geven een kijkje achter de schermen en laten zien waar zij dagelijks mee bezig zijn. De Nationale Aardappelrooidag wordt sinds 2021 georganiseerd en trekt ieder jaar meer bezoekers. De dag heeft dit jaar ook een maatschappelijke focus: de helft van de aardappelen die wordt gerooid, wordt door de telers gedoneerd aan de Voedselbank. Zo geeft de pieper heel Nederland power.

Power to the pieper
Jaarlijks staat de Nationale Aardappelrooidag in het teken van een ander aardappel-thema. Dit jaar draait de dag om de power die de Hollandse pieper in zich heeft: de aardappel geeft energie. "Nederlanders eten gemiddeld 64 gram aardappelen per dag. Ons land is gebouwd op aardappels, al sinds de zeventiende eeuw eten we in Nederland aardappelen en deze bieden ons de energie om prestaties te leveren. Piepers bevatten koolhydraten, eiwitten en vitaminen en mineralen, tezamen een belangrijke voedingsbron voor iedereen die actief is. Een portie gekookte aardappels (250 gram) bevat genoeg energie voor een volwassenen om een kwartier te rennen. Met een kinderportie (150 gram) kan een 10-jarige zelfs een half uur hardlopen."

Sportief tintje
De Nationale Aardappelrooidag heeft vanwege het thema dit jaar ook een sportief tintje. Naast het rooien met de boer, kijkje achter de schermen en frietjes eten organiseren de telers ook verschillende aardappel-activiteiten waarbij de power van de pieper centraal staat. Denk aan aardappel zaklopen, aardappel stoten, jeu de pieper en piepergym. De activiteiten verschillen per locatie.

Praktische informatie: rooien in acht provincies
De Nationale Aardappelrooidag vindt plaats bij tien verschillende telers in acht provincies. De deelnemende telers zijn te vinden in Nieuw-Vennep (NH), Sint-Annaland (Zeeland), Wintelre (NB), Emmeloord, Dronten en Zeewolde (FL), Aalten (GL), Engwierum (FR), Giethoorn (OV) en Montfort (LI). De Nationale Aardappelrooidag is van 10:00-16:00 (tijden kunnen iets afwijken per locatie) te bezoeken. Bezoek en aardappels rooien is gratis.

Voor meer informatie:
www.aardappels.nl

Publicatiedatum: