Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kosten bewaarbegeleiding driedubbel terugverdiend"

"Ik las over Tolsma Alert in de nieuwsbrief en besloot meteen om het te proberen." Aan het woord is Theo Vos, akkerbouwer uit Bant. "In de oogstperiode heb ik het namelijk ook druk met het verwerken van de oogst en het sorteren voor derden. De extra ondersteuning voor de bewaring komt dan heel goed van pas."

Sinds vorig bewaarseizoen maken meer en meer telers gebruik van de diensten van de nieuwe afdeling Customer Service van Tolsma-Grisnich. Deze afdeling is opgestart om kort op de klanten te kunnen blijven zitten met advies omdat bedrijven groter worden en meer behoefte hebben aan begeleiding. Op deze nieuwe manier is het mogelijk om op een efficiënte manier en proactief, bewaaradvies te blijven geven, onder andere advies over instellingen.

Tijdens de drukke periode van september tot eind november zijn ze op het bedrijf van Vos druk bezig met het oogsten en inschuren van poot- en consumptieaardappelen en uien. Vooral voor de uien is het belangrijk dat deze snel gedroogd worden. "Tegelijkertijd ben ik ook druk met koelen, drogen en bewaren van de 60 hectare aardappels die ik teel", zegt Theo. "Dit zorgt ervoor dat ik vaak tijd tekort kom om alles nauwkeurig in de gaten te houden." En hij voegt daaraan toe: "Dit zou er eigenlijk niet bij in mogen schieten, omdat het redden of verliezen van een partij veel geld kan kosten."

"Onze Tolsma Alert service is gebaseerd op een online platform, waar we eigenlijk alle parameters in de gaten kunnen houden", vertelt Twan van Dun. "Dat zijn de temperaturen, relatieve vochtigheid, CO₂ en bijvoorbeeld de draaiuren van de ventilatie en koeling. En wanneer wij een afwijkende meetwaarde zien, reageren we daarop via de telefoon of we sturen een e-mail. In de belangrijkste droog/wondhelingsfase van de bewaring begint de begeleiding met een fysiek bezoek om te kijken hoe de partijen de bewaring ingekomen zijn. Alleen op deze manier kan verder in het traject een goed online advies gegeven worden. Gedurende het bewaarseizoen is er proactief contact met de klant om ook het gedrag van het gewas in de bewaring te monitoren. Tijdens de bewaring ontvangt de klant wekelijks een bewaarrapportage met een overzicht van meetwaarden en draaiuren van de afgelopen week en een advies voor de instellingen van de klimaatcomputer." Twan: "Laatst vertelde een klant dat hij deze service ervaart alsof er een extra paar ogen meekijkt over zijn schouder."

De eerste focus van de adviezen ligt bij Tolsma Alert op het verhogen van de bewaarkwaliteit. Dit wordt gedaan door de instellingen af te stemmen op de behoefte van het product en op de weersomstandigheden. Door de ervaring van het team bewaarspecialisten dat werkzaam is bij de Customer Service-afdeling is er voor een klant al snel winst te behalen op het gebied van beperken van onnodig gewichtsverlies. Daarnaast is er ook een duidelijke focus op energiekosten. In de praktijk van het bewaren gaan deze twee punten ook samen op natuurlijk. Theo Vos vertelt daarover: "Op mijn bedrijf met 3.500 ton bewaarcapaciteit levert een 0,5% minder gewichtsverlies al snel veel geld op. 18 tot 20 ton pootaardappelen van €0,40 extra afleveren maakt dat de kosten van Tolsma Alert méér dan driedubbel terugverdiend worden."

Wat Vos misschien nog wel als een groter voordeel ziet, is dat zijn logistieke handelingen geminimaliseerd worden. "Mijn streven is om de pootaardappelen zo lang mogelijk veldgewas rustig te houden om verwerking en afleveren zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen". De actieve begeleiding van Tolsma Alert zorgt ervoor dat het product sneller droog is en op bewaartemperatuur komt. "Dit bespaart verreweg het meeste geld, is mijn ervaring."

Theo Vos heeft nu een jaar gebruikt gemaakt van Tolsma Alert service en blijft dat zeker doen: "Ik waardeer de ondersteuning van Tolsma Alert enorm. Het helpt mij om meer gefocust te blijven op de bewaring en om de waarden die ik in de klimaatcomputer zie, beter te begrijpen en vertalen naar de praktijk". Wat Vos vooral als voordeel ziet 'is dat de persoonlijke benadering van de service erg waardevol is'. "Dat is eigenlijk zelfs het allerbelangrijkste."

Voor meer informatie:
Tolsma-Grisnich
+31 (0)527 63 64 65
[email protected]
www.tolsmagrisnich.com

Publicatiedatum: