Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tripsbeheersing in uien neemt uitdagende start"

Waar andere jaren rond deze tijd tripsbestrijding volop de aandacht vraagt van de uienteler, staat dat dit teeltseizoen nog niet direct bovenaan zijn prioriteitenlijstje. Dit meldt Corteva Agriscience. "De onkruidbestrijding is nog amper afgerond en de ziektebestrijding vraagt volop aandacht. Toch zitten we tegelijkertijd ook in de periode waarin tripsbeheersing belangrijk is. De gezonde pijpen die het gewas gevormd heeft zullen zo lang mogelijk gezond en groen moeten blijven. Dat wil zeggen: niet aangetast door schimmels, en ook niet door trips."

Rien Bos (Corteva Agriscience): "Op basis van voorgaande jaren weten we dat de beste tripsbeheersing wordt behaald door een gezond gewas tijdig preventief te beschermen met systemische middelen. Wat dat betreft, is teeltseizoen '24 een lastige: veel gewassen zijn minder ver ontwikkeld en hebben nog niet het gewenst aantal pijpen. Hierdoor is op veel percelen aan de late kant gestart met de genoemde preventieve inzet van systemische middelen, of is er nog helemaal niet gestart."

Alertheid voor trips
"Toch is het belangrijk om alert te blijven deze periode. We weten dat trips zich onder de goede omstandigheden heel snel kan vestigen in een gewas en in korte tijd een grote populatie kan opbouwen. Zeker als dit een 'minder goed beschermd' gewas betreft. Alertheid is daarom geboden de komende periode en zodra er trips in het gewas komt, zal ernaar moeten worden gehandeld. Zodat er niet 'achter de feiten aan' wordt gelopen qua tripsbeheersing."

Voorgaande jaren zag Corteva dat de combinatie van Batavia + Tracer een sterke 'stop-bespuiting' blijkt te zijn. Bos: "De middelen versterken elkaar enerzijds door de "tragere" aanvangswerking tegen de larven van Batavia. En anderzijds de contactwerking en werking op zowel larven als volwassenen van Tracer. Op percelen waar een 'stop-bespuiting' tegen trips nodig is, is dit de beste strategie."

Schade door tabakstrips en akkertrips
"Bovendien is er in de praktijk in die fase vaak sprake van zowel tabakstrips alsook van invliegende akkertrips. Batavia is vooral effectief op de larven van de tabakstrips. Akkertrips zijn vooral de volwassenen die wel degelijk ook zuigschade doen aan het uiengewas. Ze komen vaak invliegen vanuit (oogstbare) graszaad- of graanpercelen. Deze akkertrips zullen zich niet vermeerderen in de uien, dus bestrijding moet gericht zijn op de volwassenen; niet op de larven. Immers, ook deze akkertrips doet wel degelijk ook schade aan het uiengewas."

"Van de beschikbare middelen die we in deze fase van de teelt kunnen inzetten is Tracer het product met de sterkste direct dodende werking. Bovendien is Tracer effectief tegen zowel tabakstrips als akkertrips. Op aanwezige trips (zowel larve als volwassene) is de inzet van Tracer het meest op zijn plaats. Tracer beschikt over zowel de direct dodende werking als over een goede duurwerking."

Toepassingsadvies Tracer
"Tripsbestrijding in uien is niet eenvoudig. Daarom is het belangrijk om in beeld te hebben wanneer men relatief het beste effect mag verwachten van de bespuiting":

  • Tracer 0,2 ltr per hectare
    Toevoeging van een lokstof (bijv. Attracker) versterkt het direct dodende effect op volwassen trips
  • Pas voor een maximaal effect Tracer toe in de vroege ochtend of in de late avond. Trips is dan het meest actief (lichtschuw) en komt relatief wat meer tevoorschijn in het gewas
  • Om zo goed mogelijk op de plaats te komen waar de trips zich bevindt, is een goede indringing in het gewas belangrijk. Gebruik daarvoor voldoende water, een middengrove druppel en een niet te hoge rijsnelheid

Voor meer informatie:
Corteva Agriscience
Zuid-Oostsingel 24 D
4611 BB Bergen op Zoom
+31 (0)164 44 40 00
[email protected]
www.corteva.nl

Publicatiedatum: