Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dekkingsgraad van de SIT kan veel hoger"

Als je niet massaal schade ziet door de uienvlieg, wil dat niet zeggen dat plaagbeheersing niet nodig is. Integendeel. "Voorkomen is beter dan genezen", schetst Johan van Riet van Alliance, zo schrijft De Groene Vlieg.

De Groene Vlieg is in 2023 kleinschalig begonnen met een netwerk van wederverkopers. Alliance is een van de eerste gegadigden. Deze agrarisch toeleverancier, actief in de zuidelijke helft van het land, heeft ruime ervaring met het vertegenwoordigen van de Steriele Insecten Techniek (SIT). Ons contactpersoon is Johan van Riet, adviseur akkerbouw bij Alliance met Midden-Brabant als werkgebied. "We willen de mooie uienteelt gezond en rendabel houden."


Foto: Johan van Riet – Alliance

Hoe noodzakelijk is uienvliegbeheersing in jullie regio?
"Tot op heden hebben we nooit echt schade gezien van de uienvlieg en dat willen we graag zo houden! We zetten in op de SIT om ervoor te zorgen dat we over 10 of 15 jaar nog steeds uien van goede kwaliteit kunnen telen."

Hoe ontvangen uientelers deze boodschap?
"Sommigen zeggen: is goed, we doen mee. Anderen zijn wat sceptisch; ze vinden de SIT prijzig tegenover het beeld dat ze zien, dat van een schadevrije uienteelt. Waarom zou je dat bedrag dan uitgegeven? Dat betekent dat we veel uit te leggen hebben en dat doen we dan ook."

Wat is deze uitleg?
"Je hebt de SIT nodig om de uienteelt vrij te houden van uienvlieg. We hebben gezien dat de plaag in andere delen van het land uit de hand is gelopen en dat willen we voorkomen. Als agrarisch toeleverancier hebben wij immers ook belang bij een succesvolle uienteelt. Onze dekking met de SIT is nu helaas nog maar 20 tot 30%. Dat kan veel hoger. Ik ben echter bang dat telers pas mee gaan in dit systeem als ze schade zien. Daar kun je dan ook op wachten, vrees ik. Van Sanne Graafstra, accountmanager bij De Groene Vlieg, krijg ik regelmatig updates van de vluchten van de uienvlieg. Het aantal en de hoeveelheid vangsten zie je toenemen."

Waarom omarmen jullie de SIT als beheersmethode?
"Het is de meest toekomstbestendige methode om de uienvlieg te beheersen. Er staat een chemische zaadontsmetting aan te komen met een redelijk geode werking op uien- en bonenvlieg. Die laatste, de bonenvlieg, komt hier helaas al veel voor. Zo'n chemische methode vind ik minder betrouwbaar dan een biologische, omdat die chemische toelating zomaar weer kan verdwijnen. De SIT blijft altijd zijn werk doen. Dan moeten we er wel met z'n allen achter gaan staan. Als we samen bovenop de uienvliegbeheersing gaan zitten, helpen we de uienteelt gezond en rendabel te blijven."

Is de ui een groeiend gewas in Noord-Brabant?
"We hebben al 50 jaar klanten op kleigronden, dus van oudsher staan hier ook uien. Vroeger reed Jaap van der Slik hier al rond namens De Groene Vlieg. Veel telers doen ook al vele jaren mee. De laatste 5 jaar groeit het areaal door de mooie prijzen wel hard. Het is een mooie teelt. Zeker op maagdelijke gronden met beregeningsmogelijkheden zien we prachtopbrengsten. De laatste jaren waren prijstechnisch mooi, maar dan moet je wel de kilo's hebben om dat te verzilveren. Trips zagen we hier vroeger bijvoorbeeld ook niet, maar is nu een serieuze plaag in de uienteelt. Hoe meer er staat van een gewas, hoe meer ziekten en plagen een rol gaan spelen."

Wat levert het dealerschap op voor Alliance?
"De uienteelt is voor ons een leuke teelt om te begeleiden. Er komt veel advies, kennis en kunde bij kijken. Wij willen dat de uienteelt kan blijven! Dat onze telers er goed geld mee verdienen, nu en in de toekomst. Daarom zetten we hier nu op in."

Heb je wensen voor de toekomstige ontwikkeling van de SIT?
"Een variant voor aanpak van de bonenvlieg! Dat is een acuut probleem hier in de uien. Systemen als de SIT zijn dé manier om plagen aan te pakken. Uienvliegen met gewasbeschermingsmiddelen uit de lucht proberen te spuiten, is als schieten met hagel. Het is gokken, hopen dat je wat raakt. En intussen dood je ook de nuttige insecten. Dat is dus sowieso niet de manier om dit probleem aan te vliegen. De SIT past perfect in Integrated Crop Management (ICM). Daar kunnen we mee verder."

Voor meer informatie:
De Groene Vlieg
0187 – 65 18 62
[email protected]
www.degroenevlieg.nl

Publicatiedatum: