Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Valse meeldauw: geduchte vijand in uien

Valse meeldauw (Peronospora destructor) is een schimmel die grote schade kan aanrichten in uien. De ernst van aantasting wordt in grote mate bepaald door de weersomstandigheden, zo schrijft Viaverda. "De optimale temperatuur voor valse meeldauw schommelt tussen 10 en 20°C. Gecombineerd met een vochtig gewas en lange bladnatperiodes kan de schimmel zich snel ontwikkelen. Laat dat nu net de omstandigheden zijn waar we afgelopen weken mee geconfronteerd werden. Op één warme, droge week na waren de omstandigheden ideaal."

"In plantuien, waar al vroeger veel loofmassa op staat, werd enkele weken terug al valse meeldauw waargenomen. Eind vorige week werd hier op Viaverda in de eerste zaaiuien, gezaaid op 2 mei, een vroege aantasting vastgesteld. In het begin is de schimmel te herkennen aan een lichtgroene tot gele ovale verkleuring van het blad. Meestal in de bovenste helft van het pijpje. Na verloop van tijd ontstaat op deze vlekken een grijs, grauw schimmelpluis waaruit sporen bij gunstig weer verspreid worden en zo meer loof zullen infecteren. Rustsporen van valse meeldauw kunnen jarenlang levenskrachtig in de grond overblijven. In de afgelopen jaren zagen we regelmatig valse meeldauw in uien, dit betekent ook dat rustsporen aanwezig zijn en de druk bij de huidige weersomstandigheden dus groot is."

Resistentie vermijden bij beperkt aanbod fungiciden
Het huidig aanbod van fungiciden werkt louter systemisch en preventief, zo stellen ze. "Het is dus van cruciaal belang om tijdig te starten. Zeker nu de groei goed op gang is, worden de actieve stoffen goed opgenomen door en verspreid in de plant. Om ook binnen enkele jaren nog te kunnen rekenen op een mooi gamma fungiciden in de uienteelt is het belangrijk om resistentie te vermijden. In andere teelten (denk aan granen en aardappelen) zien we steeds vaker resistentie opduiken."

"De incubatietijd van valse meeldauw bedraagt 14 tot 21 dagen. Dit is langer dan bijvoorbeeld die van Phytophtora infestans, wat maakt dat Peronospora destructor minder gevoelig is voor resistentie. Minder gevoelig betekent echter niet ongevoelig! Aan de hand van FRAC-richtlijnen kunnen we doordacht met de actieve stoffen omgaan. Zoals het woord het zegt, zijn dit richtlijnen (adviezen) en geen verplichtingen. Het huidige aanbod aan middelen bevindt zich in verschillende groepen (zie tabel)."


Tabel: Gewasbeschermingsmiddelen ter bestrijding valse meeldauw in uien

"In deze tabel zien we dat middelen als Fandango, Cabrio Duo en Ortiva afkomstig zijn uit dezelfde FRAC groep. Wanneer we een schema opstellen met een afwisseling van deze middelen werken we bijgevolg resistentie voor deze groep in de hand, waardoor op (middel)lange termijn deze middelen onbruikbaar worden. Wees dus waakzaam bij de keuze van de middelen en kies middelen uit verschillende groepen, alleen zo kunnen we op lange termijn de werking van deze fungiciden garanderen."

Voor meer informatie:
Viaverda
+32 9 381 86 86
[email protected]
www.viaverda.be

Publicatiedatum: