Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Coating om koelcellen weer zo goed als nieuw te krijgen

"De laatste drie jaar hebben we het zo druk gehad in de champignonwereld dat we de fruitmarkt noodgedwongen links hebben laten liggen, maar daar komt nu verandering in", zegt Jos Saes van Rubcoat.

De coatings van Rubcoat vinden vlot hun weg naar champignontelers in Nederland, maar ook in vele andere Europese landen, tot over de hele wereld. Jos: "De coating maakt de ruimtes lucht-, damp-, vocht- en gasdicht. In de champignonsector is het zeer belangrijk dat de vochtigheid en de luchtomstandigheden aan specifieke vereisten voldoen. Met ons eigen ontwikkelde en TNO-geteste product 'Rubcoat', een coating die zijn elasticiteit behoudt, bestand is tegen hoge en lage temperaturen, geen schadelijke stoffen bevat en schimmelbestendig is, garanderen we champignontelers dat het klimaat in de cellen perfect gecontroleerd kan worden, zonder dat er schadelijke invloeden van buitenaf het evenwicht verstoren."

Hard- en zachtfruit
Maar wat geldt voor de champignonteelt, is evengoed toepasbaar in de fruitsector, waar bijvoorbeeld appelen en peren tot een jaar worden bewaard in koelcellen met een gecontroleerde atmosfeer. En om een bepaald klimaat in de bewaarcel gedurende vele maanden te kunnen vasthouden, is het noodzakelijk dat de ruimte hermetisch wordt afgesloten. Geen kiertje of gaatje mag een opening zijn waarlangs insecten, water of bacteriƫn naar binnen kunnen dringen. Of zelfs gewoon maar lucht, want in CA-opslag wordt het zuurstof- en koolstofniveau strikt geregeld.

ULOcellen ontlenen dan ook hun naam aan het extreem lage zuurstofgehalte dat nodig is om het fruit in slaapstand te brengen: Ultra Low Oxygen. "Vaak staan er meerdere bewaarcellen naast elkaar in een rij", legt Jos uit. "Dan is het uit den boze dat vocht vanuit de ene cel door de vloer kan sijpelen en zich een weg kan banen naar de ondergrond van de cel ernaast. Want stel dat er een ziekte is uitgebroken in een bepaalde opslagruimte, dan kunnen bacteriƫn via het water dat onder de cellen door kruipt, ook andere ruimtes aansteken."

Daarom wordt Rubcoat niet alleen toegepast op de wanden en het plafond van een cel, maar ook op het vloerwandpaneel. "Een bewaarcel voor appelen en peren bestaat meestal uit sandwichpanelen en de silicone op de kitnaden laat mettertijd los of wordt poreus en is dus niet meer damp- en gasdicht. Dat lossen we op door de cel eerst met Rubcoat in te spuiten, het volledige oppervlak daarna met een vlies te bedekken, waarop tenslotte weer een laagje Rubcoat komt. Aangezien de coating flexibel is, wordt hij niet vlug beschadigd en is hij bestand tegen de lage temperaturen in de koelcellen, maar ook tegen de hoge temperaturen wanneer de cel gestoomd wordt."

Met Rubcoat kan een bewaarcel er jaren tegenaan. Het bedrijf uit Budel heeft de techniek al met succes toegepast bij meerdere fruittelers, waar het zelf steeds ook instaat voor het aanbrengen van de coating, zodat een optimale afdichting wordt gegarandeerd. De toepassingen van Rubcoat zijn divers. In elke ruimte waar de atmosfeer en omgevingsomstandigheden perfect gecontroleerd moeten worden, is een coating onontbeerlijk zoals in: ontsmettingsruimten, klimaatkamers, ULO-bewaring, rijpcellen, stoomcellen, enz.

Voor meer informatie:
Rubcoat
De Kempen 12
6021 PZ Budel (NL)
+31 (0)495 491916
[email protected]
www.rubcoat.com

Publicatiedatum: