Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India: Het vrijgeven van bewaaruien en - aardappelen zal marktprijzen stabiliseren

De Indiase regering heeft aangegeven dat het vrijgeven van opgeslagen producten de marktprijzen van belangrijke groenten zoals uien en aardappelen zal stabiliseren. Het ministerie van Landbouw schrijft deze verwachte stabilisatie toe aan een succesvol moessonseizoen, dat het zaaien van met name uien en aardappelen, tijdens het huidige kharifseizoen heeft gestimuleerd. Een ambtenaar van het ministerie merkte op dat telers meer rabi-uien op de markt brengen, gedreven door hogere marktprijzen en het risico op opslagverliezen als gevolg van verhoogde luchtvochtigheid door de moessonregens, wat bijdraagt aan de prijsstabilisatie.

Voor het kharifseizoen is een uienareaal van 361.000 ha gepland, wat een stijging van 27% betekent ten opzichte van vorig jaar. Karnataka, een grote staat in de teelt van kharif-uien, heeft al 30% van de beoogde 150.000 ha ingezaaid. Ook in andere belangrijke teeltregio's verloopt het inzaaien voorspoedig. Hoewel aardappelen voornamelijk een rabi-gewas zijn, worden kharif-aardappelen geteeld in Karnataka, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Meghalaya, Maharashtra en Tamil Nadu.

Het beoogde areaal voor de kharif-aardappelteelt is met 12% gestegen ten opzichte van vorig jaar, waarbij Himachal Pradesh en Uttarakhand bijna alles is gepoot. In totaal is 273.200 ton rabi-aardappelen opgeslagen, wat voldoende wordt geacht voor de consumptiebehoeften. Het opgeslagen aardappelaanbod beïnvloedt de marktprijzen van maart tot december.

De aanhoudend hoge prijzen van uien en aardappelen dit jaar worden toegeschreven aan de verminderde productie van vorig jaar, die werd verergerd door een droge zomer en lage waterniveaus in de reservoirs sinds april, waardoor het aanbod van verschillende groenten werd beïnvloed en de vraag van de consument verschoof naar uien, aardappelen en tomaten.

Bron: deccanherald.com

Publicatiedatum: