Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ausveg

"Ondanks het moeilijke zomerweer in Zuid-Australië verloopt de uienteelt als in voorgaande jaren"

Uien zijn een belangrijk tuinbouwgewas in Australië en ze staan regelmatig in de top vijf van groenten die elk jaar qua volume en waarde worden geteeld. In 2022/23 werd in Australië meer dan 255.000 ton uien geteeld, met een waarde van meer dan AUD $332 miljoen (207 mln euro).

Uien worden jaarrond geteeld in Australië, waarbij Zuid-Australië en Tasmanië het grootste deel van de teelt voor hun rekening nemen. De procentuele verdeling van de Australische teelt van uien per staat in 2022/23 was als volgt: Zuid-Australië: 48%, Tasmanië 22%, Queensland 12%, West-Australië 10%, Victoria 6%, New South Wales 2%.

"Ondanks enkele uitdagingen met hagel en zware regenval in Zuid-Australië tijdens de zomer, verloopt de teelt van uien in Australië volgens de lijnen van voorgaande jaren", aldus Michael Coote, CEO van Ausveg.

In 2022/23 kocht 74% van de Australische huishoudens uien, met een gemiddelde van 672 gram per aankoop. Australiërs kochten dat jaar gemiddeld 7,7 kg uien per persoon.

Wereldwijde handel
In 2023 waren de top vijf exportbestemmingen voor Australische uien Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië, Taiwan en Spanje. Nederland, Indonesië, Japan, België en Singapore completeerden de top 10.

Vergeleken met 2022 steeg de waarde van de Australische uienexport in 2023 met 48%, van AUD $29,6 mln (16,8 mln euro) naar AUD $44 mln (27,4 mln euro). Het totale exportvolume steeg met 21%, van 33.902 ton naar 41.185 ton.

"De sector houdt de impact op de Australische export naar Europa nauwlettend in de gaten als gevolg van de recent geratificeerde vrijhandelsovereenkomst tussen Nieuw-Zeeland en de EU. Daarnaast hebben we dit jaar ook te maken gehad met vertragingen op de Indonesische markt."

"Net als voorgaande jaren worden er nog steeds kleine hoeveelheden uien uit Noord-Amerika geïmporteerd in Australië. Daarnaast importeert Australië ook halfverwerkte uien, zoals gekoelde, geschilde en gewassen uien, die voornamelijk gebruikt worden in de foodservice sector. China, Nederland en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste landen van herkomst voor deze import," legt Coote uit.

Er was een daling van 27 procent in de waarde van de import van halfverwerkte uien van januari tot december 2023, van AUD $8 mln (€5 mln) naar AUD $5,8 mln (€3,6) en een daling van 9 procent in het importvolume van 6.334 ton naar 5.762 ton.

Voor meer informatie:
Tom Bicknell
Ausveg
Tel: +61 3 9882 0277
[email protected]
www.ausveg.com.au

Bronnen: Horticulture Statistics Handbook, Global Trade Atlas

Publicatiedatum: