Tholen- Robotics is hot. Dat was gisteren duidelijk te zien aan de overweldigend grote belangstelling voor de demonstratie robotwieden tijdens de BioVelddag in Lelystad. De LaserWeeder van Carbon Rotobics was voor het eerst in Europa te zien. Biojournaal maakte een uitgebreide fotoreportage, waarin onder meer veel aandacht is voor de hiervoor genoemde demo.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Robotics hot
Dit jaar was er extra veel ruimte voor machinedemonstraties in het veld. Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice toonde samen met de leveranciers de meest innovatieve oplossingen op het gebied van onkruidbestrijding op een rij: Carbon Robotics LaserWeeder, Andela Elektroschoffel en Andela RobotWeeder, Odd.bot, en de Trabotyx. Voorafgaand aan de demonstratie vertelde Christoffel: "Het is niet eenvoudig om al deze machines bij elkaar te krijgen. Ik ben heel blij dat alle leveranciers er zijn. Er zijn er nog niet zoveel in de praktijk. De ontwikkelingen hierin zijn de laatste drie jaar in een stroomversnelling geraakt."
Robotics staat volgens Christoffel op de drempel door te breken in de praktijk. "De robots bieden een oplossing voor de steeds hogere kosten aan handwieden en als alternatief voor mechanische onkruidbestrijding. Met het elektrische schoffelen kan ook in jaren als deze onder nattere omstandigheden effectief onkruid bestreden worden." De demo was een samenwerking met DAW en LTO Noord. Er waren ook bezoekers uit het buitenland bij aanwezig.
De eerste robot aan de slag, van Trabotyx
En er waren meer nieuwtjes. Zo presenteerden de Fieldworkers na drie jaar ontwikkeling de autonome wiedeg machine HAR-e op de BioVelddag. Hiermee kan je volledig autonoom wiedeggen op zonne-energie. Als vanouds stonden er ook veel kraampjes waarin de verschillende organisaties en bedrijven hun producten en diensten toonden. Op het Veldplein vond aan het begin van de avond een bourgondisch diner plaats en de dag werd afgesloten met de filmvertoning 'Bomen op mijn land' met WUR. Deze film toont het potentieel van agroforestry in West-Europa.
De nieuwe autonome wiedeg-machine van Fieldworkers
Leen Janmaat met pensioen
Het was meteen ook de laatste BioVelddag waarbij Leen Janmaat (Louis Bolk Instituut) bij betrokken was, hij gaat met pensioen. Een gevoel van trots overheerste gisterenmiddag bij hem. "Een mooie laatste editie voor mij. Bij boeren zoals Joost van Strien zie je: als je een visie hebt, loont het om door te zetten tot het gaat werken. Na tien jaar is de BioVelddag naar dit hoge niveau opgeklommen. Het is goed dat we de plannen hebben doorgezet. De BioVelddag heeft, zoals je hier vandaag duidelijk ziet, ook een sociale functie. Die moeten we zeker niet vergeten, het is een ideaal moment om elkaar even te ontmoeten. Dit evenement is zinvol én leuk. We wilden met het programma van vandaag ook gangbare boeren prikkelen om een kijkje te komen nemen, dat is volgens mij gelukt."
Linksboven Leen Janmaat. Rechtsboven de proeverij 'Lekkerste robuuste bio aardappel' met TV-kok Sharon de Miranda. Linksonder de kraam van Agrifirm. Rechtsonder bezoekers Joep van de Bool en Hans Akkermans.
Het weer is altijd een dingetje. Vorig jaar gooide de storm gedeeltelijk roet in het eten. Leen, lachend: "Daarom heb ik nu gezegd: 'Ik zorg voor goed weer!'."
Klik hier voor de fotoreportage.
En hier voor meer informatie over de BioVelddag.