Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ardo helpt telers te verduurzamen en innoveren

"Vraag en aanbod uit balans door teruglopende opbrengst vollegrondsgroenten"

Tholen – Diepvriesgroentenverwerker Ardo maakt zich zorgen. Al een aantal jaar op rij zien ze een dalende trend in opbrengsten van vollegrondsgroenten, hun grondstoffen, waarnaar juist een groeiende vraag is. "We zien een grote impact van klimaatverandering op de gemiddelde rendementen van de teelten van ongeveer 15 tot 20% over de laatste vijf jaren, vergeleken met de vijf jaren ervoor", zei Director Sustainability Emilie Haspeslagh, derde generatie in het familiebedrijf Ardo. Een belangrijke oorzaak is de slechte conditie van de bodem die weersextremen in de laatste jaren niet kan opvangen. Op het Let's Meet in the Field-event nam Ardo telers en klanten mee in het verhaal van regeneratieve landbouw, een methode gericht op het versterken van de zeer kwetsbare bodem.

Peter van Riessen(l) en Marco Bom ontmoeten klanten en telers op het veld

Daling en schommelingen
Eigenlijk is het altijd crescendo gegaan in de landbouw. Sinds de jaren 60 verbeterden de opbrengsten gemiddeld met zo'n 2 procent per jaar. In 2015 kwam een einde aan die stijging, gevolgd door een periode van stabilisatie die nu is omgeslagen in een daling. "Niet alleen is de daling in opbrengst verontrustend, maar we zien ook grotere schommelingen in opbrengst, wat de planning en organisatie van de teelten moeilijker maakt", licht Emilie toe. Voor Ardo is het gevolg dat fabrieken stil komen te liggen en klanten geen product krijgen. "Het treft ons allemaal. Je kunt je als slachtoffer van klimaatverandering opstellen, je kunt het ontkennen, maar je kunt je ook richten op wat je wél kunt doen en daadwerkelijk het verschil maken", vult Plant Director Stefan Dijselijnck aan. "De toekomst van voedsel hangt af van harmonie met de natuur."

Director Sustainability Emilie Haspeslagh

Mimosa+
Tijdens Let's Meet in the Field toonde Ardo diverse initiatieven om de groenteteelt in de toekomst te versterken. Het event werd georganiseerd om telers te enthousiasmeren voor Mimosa+, een programma dat Ardo heeft ontwikkeld, gericht op de principes van regeneratieve landbouw. "De toekomst van voedsel ligt in harmonie met de natuur in plaats van ertegen te werken", aldus Marco Bom, Agro Manager bij Ardo. Mimosa+ (Minimum Input Maximum Output Sustainable Agriculture) is gericht op het bevorderen van de gezondheid van de bodem, het verbeteren van de biodiversiteit, de bescherming van watervoorraden, het beperken van de impact van teelten op het klimaat en tegelijkertijd een optimale opbrengst garanderen.

Extreem weer tijdens de rondleiding op het veld gaf de urgentie aan van de problematiek

Meebewegen
Ook klanten waren uitgenodigd op het event. Weersextremen en de uitfasering van chemische gewasbescherming en bemesting maken dat behaalde resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst bieden. Terwijl de markt van gezond voedsel groeit, loopt de productie terug. Het gevolg is dat fabrieken ongewenst stilstaan en dat heeft een negatief effect op de servicelevels van Ardo, was de eerlijke boodschap aan klanten. Dit jaar wordt er 50% uitval in spinazie en erwten verwacht, late teelten tot eind juni en achterstand bij waspeen. Samen met de telersvereniging Vegras wil Ardo de vollegrondsgroenteteelt borgen door meer biologisch en minder chemie, de bodem centraal te stellen, met de natuur mee te bewegen, risico's in teelten te spreiden, in te zetten op rendabele teelten, een Vegras-oogstverzekering bij overmacht en langdurige relaties aan te gaan.

Jobien Laurijssen Sustainability Manager van VP Capital

Innovaties
Ardo toonde een aantal veelbelovende technieken en innovaties van Mimosa+ op het veld van VP Landbouw, een innovatief gemengd landbouwbedrijf dat al veel ervaring heeft met regeneratieve landbouw. De focus ligt op het verbeteren van de kwaliteit en prestaties van de bodem. Op 70 hectare zijn ze gestopt met ploegen, een belangrijke ingreep voor het herstel van de bodem. "Het bevalt goed we willen naast de 70 ha permanent ook ieder jaar 100 ha niet ploegen", vertelde Jobien Laurijssen Sustainability Manager van VP Capital, investeerder in VP Landbouw. VP Landbouw werkt op wetenschappelijke basis en doet veel onderzoek naar de effecten van maatregelen die ze nemen. Jobien benadrukte dat regeneratieve landbouw een reis is, waarin ze nog veel moeten leren en ontdekken.

De bodem is cruciaal voor een goede oogst. Door niet te ploegen en de juiste groenbedekkers te gebruiken na de oogst is het mogelijk de conditie van de bodem te verbeteren.

Begrip
Klanten lijken begrip te tonen voor de ingewikkelde situatie en ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Ardo stapte onlangs als ketenpartner van Unilever samen met ketenpartners Jumbo en Agrifirm in Het Wortel Collectief, waarin de vier partijen zich committeerden aan het borgen van de wortelteelt. "Een positieve ontwikkeling voor de hele keten", zei Peter van Riessen, Global Sales Director bij Ardo: "Gelukkig is er steeds meer begrip van klanten, getuigt ook deze samenwerking. Wij werken aan bewustzijn richting telers, Jumbo en Unilever zullen het begrip onder consumenten laten groeien."

Deelnemers aan Let's meet in the Field kregen ook een uitgebreide lunch op basis van Ardo producten voorgeschoteld

Voor meer informatie
Ardo
+31 (0)498 287 243
[email protected]
www.ardo.com