Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen stijgen tot voorbij €0,80 per kg in Bangladesh

In Bangladesh zijn de uienprijzen gestegen tot boven Tk 100 (€0,80) per kilo door een gemelde schaarste aan lokale variëteiten en verminderde import uit India. Op verschillende markten in Dhaka variëren de winkelprijzen tussen de 100 en 110 Tk. Tegelijkertijd zijn ook andere essentiële producten duurder geworden, zoals groene pepers die meer dan Tk 250 per kilo kosten. De inflatie is de afgelopen 14 jaar consequent boven de 9 procent gebleven, voornamelijk door de stijgende kosten van dagelijkse benodigdheden. In mei meldde het Bangladesh Bureau of Statistics (BBS) een totale inflatie van 9,89 procent, waarbij de voedselprijzen met 10,76 procent stegen.

Uit marktbezoeken in Dhaka blijkt dat de lokale uienprijzen de afgelopen twee weken aanzienlijk zijn gestegen. Retailers meldden dat de prijzen bij de start van het seizoen al verhoogd waren, met uien van de nieuwe oogst aanvankelijk geprijsd tussen Tk 80-100 per kilo. In maart stegen deze prijzen tot Tk 120, en momenteel schommelen ze tussen de Tk 100 en 110. De prijzen van de nieuwe uien zijn de afgelopen twee weken aanzienlijk gestegen. Door de stopzetting van de import uit India gedurende vier tot vijf maanden is de vraag van consumenten verschoven naar lokale uien. Ondanks de hervatting van de export heeft India een heffing van 40% ingesteld op de export van uien, wat de importkosten verder heeft doen stijgen. Hierdoor zijn geïmporteerde uien nu duurder dan lokale variëteiten.

Het ministerie van Landbouw merkte op dat de uienprijzen dit jaar ongewoon hoog zijn gebleven, afwijkend van de typische hoogseizoenprijzen van minder dan Tk 40 per kg. De Trading Corporation of Bangladesh (TCB) constateerde prijzen tussen de Tk 45-60 per kg tijdens het hoogseizoen in april, wat een significante afwijking is van eerdere trends.

[Tk 100 = €0,80]

Bron: en.prothomalo.com

Publicatiedatum: