Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gebruik van meststoffen in EU daalt met 10% in 2022

In 2022 bedroeg de hoeveelheid minerale meststoffen (stikstof en fosfor) die in de land- en tuinbouw in de EU werd gebruikt 9,8 miljoen ton. Dit was een scherpe daling van 10,3% ten opzichte van de in 2021 gebruikte hoeveelheid en een cumulatieve daling van 15,9% ten opzichte van de relatieve piek in 2017.De daling van het gebruik van minerale meststoffen in de EU in 2022 hield gedeeltelijk verband met de sterke stijging van de meststofprijzen na de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne en de toepassing van sancties tegen Rusland. Deze zijn uiteengezet in de mededeling van de Commissie "Voedselzekerheid waarborgen en de veerkracht van voedselsystemen versterken".

Binnen de minerale meststoffen werd het gebruik van meststoffen op basis van stikstof in de teelt in de EU teruggebracht tot naar schatting 8,9 miljoen ton in 2022. Dat komt neer op een daling van 9,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het gebruik van stikstofhoudende meststoffen in de land- en tuinbouw was het hoogst in met name Frankrijk (2,0 miljoen ton) en Duitsland (1,1 miljoen ton). In 2022 bedroeg het gebruik van fosfaatmeststoffen in de land- en tuinbouw van de EU 0,9 miljoen ton. Dit komt overeen met een daling van 17,9% ten opzichte van de gebruikte hoeveelheid in 2021.

De landen met het hoogste gebruik van fosfaatmeststoffen in de land- en tuinbouw in 2022 waren Frankrijk, Spanje, Italië en Roemenië. Samen waren ze goed voor ongeveer de helft van het totale gebruik in de EU.

Bron: Eurostat

Publicatiedatum: