Nederlanders beschouwen gezondheid als de belangrijkste randvoorwaarde voor een goed leven en beschouwen zorg en gezondheid als de grootste uitdaging voor de nabije toekomst. Maar ondanks dat Nederlanders de afgelopen decennia steeds langer zijn gaan leven, neemt het aantal jaren dat we leven met chronische aandoeningen sinds 1980 stelselmatig en schrikbarend toe.
Ook is men in Nederland voor wat betreft de gemiddelde levensverwachting afgezakt van een koppositie in de EU naar de middenmoot. De zorg raakt mede hierdoor overbelast en wordt duurder. Het aantal mensen dat behandeling nodig heeft neemt toe en er is een groeiend personeelstekort, niet alleen binnen de zorg., volgens de Samenwerkende GezondheidsFondsen (SGF).
Oorzaken van korter gezond leven:
- In de huidige samenleving is ongezond leven makkelijker en goedkoper dan gezond leven.
- Onze leefomgeving en klimaat verslechteren door ongezonde lucht en vervuiling.
- Een zorginfarct dat groeit in omvang vanwege meer mensen met een chronische aandoening en een groeiend personeelstekort.
- Oplopende tekorten van medicijnen en hogere uitgaven daar aan.
- Er is sprake van een voortgaande dubbele vergrijzing (binnen de groep 65-plussers neemt het deel 80-plussers toe, en er zijn meer en langer levende 65-ers)
Momenteel kunnen bedrijfssectoren die de leefomgeving vervuilen – en sectoren die jongeren overladen met verslavende en ongezonde producten – zonder al te veel tegenstand hun gang gaan. Nederlanders lijken te accepteren dat de overheid, burgers, gezondheidszorg, patiëntenorganisaties en gezondheidsfondsen hier de dupe van worden en voor de kosten opdraaien, niet de veroorzakers.
De SGF wil samen met de overheid, het bedrijfsleven, de zorg en andere maatschappelijke organisaties de transitie naar langer gezond leven voor iedereen in Nederland versnellen door in dialoog te gaan met de achterbannen van alle betrokken maatschappelijke organisaties om te verkennen wat hun behoeftes zijn binnen deze gezondheidstransitie.
Daarnaast roept de SGF het bedrijfsleven op om werk te maken van gezondheid. Concreet betekent dat, dat het bedrijfsleven zich inspant om de gezondheid te beschermen in Nederland. Net zoals bedrijven zich inspannen om CO2-neutraal te worden, om het klimaat te beschermen. Gezondheid zou niet moeten hoeven lijden onder winstmaximalisatie. Door de overheid aangereikte kaders hiervoor kunnen stimulerend werken. Deze transitie leidt niet alleen tot meer gezondheid, maar nodigt ook uit tot innovatie.
En tenslotte roept de SGF de overheid op om op grond van artikel 22; lid 1 van de grondwet (De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid) haar activiteiten te intensiveren om de toename van ongezonde levensjaren om te buigen naar een toename van gezonde levensjaren door gezondheid centraal te zetten in al haar beleid, dus niet alleen in het volksgezondheidsbeleid, en ambitieuzere maatregelen te treffen; de procesleiding te nemen in de brede gezondheidstransitie, waaronder door het stellen van kaders voor het bedrijfsleven.