Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andrea Candiano, Van der Lans International:

"Minder ruimte voor Nieuw-Zeeland door groot aanbod oude oogst Nederlandse en overige Europese uien"

Tholen - Het importseizoen voor de Nieuw-Zeelandse uien komt in Europa tot de dag van vandaag, maar moeizaam van start. "De Nederlandse en o.a. ook de Duitse uien hebben lang in de weg gezeten. Er zijn wel klanten die overschakelen op premiumkwaliteitsuien uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, maar het blijft een prijskwestie en klanten kunnen nog volop oude Europese uien kopen tegen lage prijzen", vertelt Andrea Candiano van Van der Lans International.

Tot week 18 heeft Nieuw-Zeeland 45.000 ton uien verladen naar Europa, in 2023 was dat volume in die week nog 51.000 ton. "Het seizoen van de rode uien uit Nieuw-Zeeland is inmiddels al afgelopen. Die krijgen we nu vanuit Egypte en daar is een zeer goede vraag naar. De gele uien komen nog wel uit Nieuw-Zeeland. Die verkopen we, afhankelijk van het seizoen, nog door tot de tweede helft van juli", vertelt Andrea. "Vanwege de grote hoeveelheid regen in Europa verwachten we dat het aanbod winteruien beperkt blijft en mogelijk leidt dat tot een langer verkoopseizoen van de importuien, maar dat zullen we per week moeten bekijken."

Van der Lans International verkoopt de importuien hoofdzakelijk aan Duitse en Franse supermarkten. "Waar we mee te maken hebben is dat vorige week bijna alle Duitse supermarkten promoties hebben gevoerd met Duitse en Nederlandse uien. De week na zo'n actie verloopt de verkoop altijd wat minder", vertelt Andrea, die de kwaliteit van de Nieuw-Zeelandse uien als uitstekend bestempelt. Nieuw dit jaar was dat de invoerrechten voor de Nieuw-Zeelandse uien in Europa per 1 mei in navolging van het Verenigd Koninkrijk kwamen te vervallen. Tot dusver heeft dat echter nog niet tot een boost in de export naar Europa geleid. "De bewaartechniek voor de Europese uien wordt alleen maar beter en daarmee wordt ons importseizoen kleiner. Tegelijkertijd zal er altijd een gat in de markt zijn, waarbij de supermarkten goede, verse uien moeten hebben."

Voor meer informatie:
Andrea Candiano
Van der Lans International
Gerrit van der Veenlaan 18
3743 DN Baarn
[email protected]
www.vanderlans.com