De Leiden Universiteit en Hogeschool Van Hall Larenstein gaan onderzoek doen naar de voedingswaarde van de ui en de rol van de bodem en het microbioom. Zij zoeken hiervoor uientelers met percelen die ze kunnen bemonsteren.
Waarom?
In een samenwerkingsproject van Universiteit Leiden en Van Hall Larenstein Leeuwarden, onderzoeken ze hoe fysische, chemische en biologische eigenschappen van de bodem de voedingkwaliteit van gewassen bepaalt. De invloed van het microbioom, de gemeenschap van micro-organismen zoals bacteriƫn en schimmels in de bodem, op de nutritionele kwaliteit van het gewas is nog grotendeels onbekend.
Wat gaan zij doen?
"Ui is de meest geteelde groente in Nederland. Deze zomer willen we graag een groot aantal uienpercelen in Nederland bemonsteren en metingen doen aan de hand van grondmonsters en een aantal uien van het perceel. In elke bodem willen we het microbioom bepalen alsmede een aantal biologische en chemische karakteristieken en voor uien gaan we eiwitten, vitaminen, mineralen, en een aantal secundaire plantenstoffen doormeten."
Wat krijgt de uien teler terug?
Alle gegevens over de bodem en de voedingswaarde van de uien van elk perceel zullen kosteloos beschikbaar gemaakt worden voor de teler.
Wat gebeurt met gegevens van telers/resultaten?
"We werken volgens AVG. Er worden tijdelijke contactlijsten gemaakt om afspraken met telers te maken, maar die worden a) beschermd bewaard op een apart beschermd deel van een virtuele (Teams) omgeving en b) vernietigd na het afronden van het onderzoek. De ruwe data worden geanonimiseerd zodat deze niet herleidbaar is naar een persoon/teler. Opslag en verwerking van persoons en bedrijf gegevens wordt begeleid door de functionaris gegevensbescherming van Leiden Universiteit. Het data-eigendom wordt gedeeld tussen de Leiden Universiteit en Hogeschool Van Hall Larenstein, die het onderzoek gezamenlijk uitvoeren. Na afronding van het project wordt alle relevante data beschikbaar gesteld naar de individuele telers."
Wat betekent het als men meedoet?
"Deze zomer komen we dan een keer langs om een bodem monster te nemen (een steekmonster, op 10 plekken, in totaal ongeveer 1 kg grond) en 10 uien te verzamelen. We stellen ook een paar vragen, over teeltmaatregelen, bemesting, ras, en voorgaand gewas. In de winter van 2024/2025 krijgt men dan alle gegevens over uw perceel toegestuurd in een klein rapportje."
Bij interesse of meer informatie:
[email protected]
[email protected]
Bron: Leiden Universiteit