Nederland zoekt naar ruimte, voor huizen, voor bedrijven maar ook voor opwek van energie. In een onderzoeksplan, dat recent ter inzage lag, staan kansrijke kabelroutes en aansluitlocaties voor windenergie op zee.
LTO Noord vreest de impact van het plan, NRD VAWOZ, op ruimte voor agrarische activiteiten. Daarvoor heeft de belangenbehartiger aangeklopt bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "Elke nieuwe ontwikkeling die ruimte vereist, gaat vaak ten koste van boeren", stelt men.
In de reactie benadrukt LTO Noord dat er beter moet worden gekeken naar hoe er ruimte gemaakt wordt voor nieuwe activiteiten, zodat boeren niet de dupe worden. "Wij willen bijvoorbeeld dat nieuwe wegen en gebouwen zo min mogelijk boerengrond in beslag nemen. Ook vinden we dat er genoeg geld moet zijn om goed te kunnen overleggen met boeren en andere mensen die belang hebben bij dit soort plannen. En we denken dat we beter kunnen samenwerken met andere projecten, zodat we er allemaal iets aan elkaar hebben.
We hebben ook ideeën voor speciale maatregelen, zoals het boren van tunnels in plaats van grote stukken land af te graven, afspraken maken die speciaal passen bij de plannen, en kansen creëren voor boeren en tuinders."
LTO Noord wil graag dat er goed wordt nagedacht over het plan NRD VAWOZ voordat het uitgevoerd wordt. "Als de boeren erbij worden betrokken, kunnen we een goede balans vinden tussen ruimtegebruik en het behouden van goede landbouwgrond. Zo beschermen we niet alleen boeren, maar zorgen we ook voor een toekomst waarin iedereen genoeg te eten heeft en Nederland welvarend blijft."
Van vrijdag 23 februari tot en met donderdag 4 april 2024 lag het onderzoeksplan van het Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) ter inzage. In deze zogeheten concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) staat welke routes en aanlandlocaties het programma wil onderzoeken om elektriciteit en waterstof van zee aan land te brengen.
Het programma verwacht in juli of augustus 2024 het definitieve onderzoeksplan te publiceren.
Bron: LTO Noord