De ui, een essentieel ingrediënt in vele keukens, staat bekend om zijn talrijke gezondheidsvoordelen, waaronder antioxiderende, vochtafdrijvende, prebiotische, antidiabetische en antiseptische eigenschappen. Ui helpt ook bij de spijsvertering en versterkt het hart. Er is echter één ding dat we niet leuk vinden, en dat is dat het ons aan het huilen brengt. De reden? Ui zou bij het groeien zwavel uit de aarde absorberen en wanneer hij wordt gesneden, komt dit goedje vrij. Wanneer de zwavel in contact komt met het vocht in de ogen, verandert het in zwavelzuur, vandaar dat onze ogen prikken en we uiteindelijk tranen laten.
De bekende Spaanse TV-kok Karlos Arguiñano heeft een oplossing voor dit probleem gevonden. Hij gebruikt een beschermende bril om het contact van het zuur met de ogen te voorkomen.
Op sociale media biedt voedingsdeskundige Daniela Vizcarra, die 920.000 volgers heeft op TikTok, een andere truc om traanloos uien te snijden. Ze stelt voor om een servet nat te maken en deze dicht bij de ui te leggen die we gaan snijden. "Ik las dat de thiopropanal sulfoxide die vrijkomt bij het snijden naar de dichtstbijzijnde waterbron gaat. Als er ergens water dichterbij is dan het water in je ogen, gaat het daarheen", legt ze uit. Ze benadrukt wel dat je de natte servet dichtbij moet houden totdat je klaar bent met snijden om de irritatie in de ogen te voorkomen.
Bron: noticiasdenavarra.com