Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ronald Jansen start als interim project manager binnen AGF- en tuinbouwsector

"Bedrijfsprocessen in AGF zijn niet uitzonderlijk, alleen veel uitzonderingen"

Tholen - Wie de vacaturebank op AGF.nl in de gaten houdt, kwam deze week Ronald Jansen tegen die zich aanbood als interim projectmanager. Na 30 jaar bij AGF-bedrijven gewerkt te hebben - en voor de branche ondersteuning gegeven te hebben bij GS1, Frugicom en GroentenFruit Huis - heeft hij nu de stap gemaakt om de AGF-sector als onafhankelijke adviseur te helpen met de optimaliseren van hun productie-, logistiek -, en kwaliteitsprocessen.


Ronald Jansen

"Vaak wordt door AGF-bedrijven gezegd dat hun bedrijfsprocessen uitzonderlijk zijn. Dat valt allemaal behoorlijk mee, alleen hebben ze veel uitzonderingen. En hier zijn verschillende ERP-implementaties de mist mee ingegaan", begint Ronald zijn verhaal. "Inmiddels hebben veel grote AGF-bedrijven hun processen en systemen goed op orde. Dat is echter in veel gevallen moeizaam verlopen met de nodige kosten- en tijdsoverschrijdingen, waarbij in sommige gevallen de stekker zelfs uit het project werd getrokken. De laag onder de grote bedrijven, die vaak werkt met zelfgemaakte ERP-pakketten of pakketten van kleinere leveranciers, zit nog tegen een overgang aan te hikken. Dit type bedrijven wil ik graag verder helpen."

Diep in de organisatie kijken
"Vaak struggelen deze bedrijven hoe ze met minder mensen grotere volumes moeten verpakken en wat de standaardisatie en AI voor hen betekent. Daarbij is het van groot belang om de processen goed in kaart in te brengen, voordat je het systeem op elkaar aan gaat sluiten. De fout die bij veel ERP-implementaties wordt gemaakt is dat er te veel vanuit de IT wordt gedacht en dat er niet diep genoeg in de organisatie wordt gekeken om te zien wat de werkelijke processen zijn. Dat kan niet genoeg geverifieerd worden op de werkvloer."

"De grootste bottleneck is dat we werken met vers product. Dat geldt voor de AGF, maar ook voor de bloemen- en de vissector. Dat maakt namelijk nogal wat uit in het proces. Een flesje bier blijft in de hele keten namelijk hetzelfde flesje. Maar een klasse I paprika kan om kwaliteitsreden een ander artikel worden. Voor standaard ERP-programma's blijkt het bijzonder lastig om dit te vertalen in hun programma's. Daar verkijkt eigenlijk iedereen buiten de AGF-sector zich op", vertelt Ronald.

Maatwerkoplossing binnen standaardpakket voorkomen
"Bovendien moet de winkel doorgaan. Je kunt moeilijk van de mensen uit de productie of de verkoop verlangen dat zij de implementatie er even bij doen, maar je hebt ze wel hard nodig om mee te doen", vervolgt de interim projectmanager. "De keuze is vaak een standaard- of een maatwerkpakket. Ik kan alleen zeggen, als je kiest voor een standaardpakket voor jouw proces, probeer dan ten allen tijde het toevoegen van maatwerkoplossingen binnen dat standaardpakket zoveel mogelijk te voorkomen."

Een geslaagde implementatie binnen de tijd en budget lijkt weleens een utopie als je goed luistert naar de ervaringen binnen de AGF-handelsbedrijven. Toch is het niet onmogelijk. "Bij mijn laatste project hebben we de beste leveranciers op het gebied van de sorteerders, aan- en afvoer, ICT bij elkaar aan tafel gezet. Normaal zijn dit deels concullega's van elkaar, maar de aanpak wierp zijn vruchten af en het project is perfect binnen tijd en budget uitgevoerd."

Voor meer informatie:
Ronald Jansen
Mob: 06-51425970
[email protected]