De bereidheid onder de lokale uientelers om te leveren is de afgelopen weken duidelijk toegenomen. "Iedereen begrijpt inmiddels dat de prijzen niet meer significant zullen stijgen", zegt Hendrik Hachmann van het Midden-Duitse Handelskantoor. Over het algemeen is de kwaliteit van de consumptieuien vrij constant geweest, met een aanbod dat aan de vraag voldoet. Ondertussen maken we ons op voor de start van het overzeese seizoen. "Rond 12 maart verwachten we de eerste ladingen uit Nieuw-Zeeland. Ondanks de problemen in het Suezkanaal en de langere transittijden is dat relatief gezien nog steeds vrij vroeg."
Nieuw-Zeelandse gele uien kort na het rooien
Recordoogsten in Nieuw-Zeeland en Australië
Volgens eerste ramingen zullen er dit jaar zowel in Nieuw-Zeeland als in Australië overvloedige uienoogsten zijn. In Australië spreekt men over opbrengst per hectare tussen 70 en 100 ton bij gele uien, vertelt Hachmann. Het overzeese verpakkingsseizoen begint echter begin maart met de zogenaamde vroege uien uit Zuid-Afrika. "Deze producten zijn iets eerder beschikbaar dan de goederen uit Nieuw-Zeeland en Australië en worden vooral in maart en april volop verhandeld. Daarna schakelen de meeste retailketens over op Nieuw-Zeelandse respectievelijk Australische producten, hoewel er retailklanten zijn die beide herkomsten parallel aanbieden." Over het algemeen moet men dit jaar rekening houden met een prijsdaling ten opzichte van vorig jaar: "De hoge prijzen van vorig jaar zullen we zeker niet halen."
Naast gele uien houdt de Mitteldeutsches Handelskontor zich ook bezig met de import en afzet van rode uien. Lokale uien voor de vrije markt zijn al uitverkocht, er zijn nu alleen nog hoeveelheden beschikbaar voor de retailprogramma's, schetst Hachmann. Naast de lokaal geteelde rode uien wordt vanaf eind april de eerste waar uit Australië verwacht, en vanaf half mei Egyptische rode uien. "Kleinere rode uien in de sortering 40-60 waren dit jaar wat minder, terwijl de grotere maten 70+ iets meer dan gebruikelijk beschikbaar waren. Laatstgenoemde sortering vindt vooral in de groothandel goede aftrek."
De uienoogst in Pukekohe, op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland
Ter aanvulling van het assortiment importeert het bedrijf seizoensgebonden ook gele en rode uien uit het buurland Denemarken. "We treden hierbij niet alleen op als tussenhandelaar voor de Zwitserse markt, maar leveren ook aan Duitse retail- en grossiers." Het assortiment van het handelskantoor wordt afgerond met Chileense producten. In het Zuid-Amerikaanse teeltland was er dit jaar soms tot vier weken vertraging bij het zaaien, informeert Hachmann. "De boodschap van onze leverancier was onlangs dat de uien nu ongeveer twee weken later dan gebruikelijk, rond eind april, bij ons zullen aankomen."
Uienteelt op het eiland Tasmanië
Afnemende markt voor overzeese uien
De in 2021 opgerichte Mitteldeutsches Handelskontor maakt deel uit van het Midden-Duitse Uienkantoor, gevestigd in Calbe (Saksen-Anhalt), en houdt zich bezig met de inkoop en afzet van alle uienimporten. "Dankzij geavanceerde langetermijnbewaring kon het verkoopvenster voor Europese uien in de loop der jaren geleidelijk worden uitgebreid. Met uitzondering van Chili, waar we een relatief constante ontwikkeling zien, is de markt voor overzeese uien eerder afnemend. Uit Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld wordt tegenwoordig naar schatting zo'n 20.000 ton minder product ingekocht dan tien jaar geleden. Dat is niet alleen te wijten aan verbeterde opslagtechnieken waardoor lokale producten langer beschikbaar zijn, maar ook omdat men aantrekkelijke exportmarkten zoals Zuidoost-Azië op het oog heeft. Desondanks blijft Europa een belangrijke afzetmarkt", besluit Hachmann.
Tasmaanse uien in januari
Voor meer informatie:
Hendrik Hachmann
Mitteldeutsches Handelskontor GmbH
Brumbyer Weg 34-40
D-39240 Calbe/Saale, Duitsland
Tel.: +49 39291 46 53 0
[email protected]
www.zwiebelkontor.de