Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boeren initiëren zelf fieldlab voor biologische akkerbouw

Klompe Landbouw en Mosselman hebben hun krachten gebundeld voor de oprichting van een fieldlab in biologisch regeneratieve akkerbouw. Dit initiatief, ondersteund door een recent toegekende Europese subsidie, is gericht op het versterken en vernieuwen van de akkerbouw praktijken in (Zuid-West-)Nederland.

Duurzame toekomst landbouw
Het te ontwerpen fieldlab heeft als doel de praktijk van biologisch regeneratieve akkerbouw te ontwikkelen en deze toegankelijk te maken voor collega-akkerbouwers. Met het oog op een duurzame toekomst in de landbouw, ligt de focus op het benutten van bestaande operationele praktijken. Hierbij worden de akkerbouwers ondersteund door het Louis Bolk Instituut, dat functioneert als klankbord en aanvullend onderzoek verricht. De Zuid-Hollandse Voedselfamilies spelen een belangrijke rol in het begeleiden van het proces en het stimuleren van samenwerkingsverbanden, waaronder het fieldlab Groene Hart een project van Wij.land en partners.

Het consortium
Het consortium, bestaande uit Klompe Landbouw, Mosselman (BI-JOVERA/Toekomstboeren), het Louis Bolk Instituut, en de Zuid-Hollandse Voedselfamilies, bundelt expertise op het gebied van biologisch regeneratieve akkerbouw. De Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waarde, en het waterschap Hollandsche Delta ondersteunen dit initiatief moreel met een steunbetuiging.

Pioniers in het veld
Klompe Landbouw en Mosselman, gevestigd op verschillende Zuid-Hollandse eilanden en met diverse bedrijfsgroottes en aanpakken, delen een gezamenlijke visie op biologisch regeneratieve akkerbouw. Als pioniers in dit veld zijn zij gedreven om de potentie van deze innovatieve landbouwpraktijk te verkennen en te realiseren.

Ontwerp van het fieldlab
Het project om tot een fieldlab te komen bestaat uit twee fasen:

  • Fase 1 (2024) richt zich op het ontwerpen van het toekomstige innovatiecentrum of fieldlab en het onderzoeken van potentieel waardevolle allianties.
  • Fase 2 (vanaf 2025) wordt het innovatiecentrum gerealiseerd.
    Bij het ontwerp van het fieldlab staan vier kernprincipes centraal:

Bij het ontwerp van het fieldlab staan vier kernprincipes centraal:

  • Boeren leiden het initiatief
  • De focus ligt op de praktijk en belangen van boeren.
  • Onderzoek en wetenschap volgen de praktijkbehoeften.
  • De nadruk ligt op de biologisch regeneratieve teeltmethode.

Dit initiatief markeert een belangrijke stap in de richting van een toekomstbestendige en duurzame akkerbouw. Door samen te werken en kennis te delen, zetten Klompe Landbouw, Mosselman en hun partners zich in voor het bevorderen van een innovatieve en ecologisch verantwoorde landbouwpraktijk.

Fieldlab in biologische regeneratieve landbouw van start
Daarnaast is het agrarisch bedrijf Bi-Jovira in Ooltgensplaat deze maand van start gegaan met een fieldlab in biologisch regeneratieve akkerbouw. Het initiatief is gericht op het versterken en vernieuwen van de Nederlandse akkerbouw en die meer duurzaam te maken, zo meldt Omroep Archipel.


Reportage Omroep Archipel bij Bi-Jovira

Lees hier meer.

Voor meer informatie:
Voedselfamilies
[email protected]
www.voedselfamilies.nl

Publicatiedatum: