Tholen - Vraag een willekeurige uienteler naar zijn grootste uitdagingen en je hoort hen al snel water noemen. Daar heeft Agurotech een oplossing voor. Het bedrijf werd opgericht in 2020 en ontwikkelt, produceert en levert eigen hardware- en softwareoplossingen, zoals sensortechnologie, weerstations en applicaties. Onze intuïtieve software biedt telers realtime inzicht in de bodemgesteldheid, lokale weersomstandigheden en AI-ondersteunde voorspellingen", vertelt Joëlle van den Brand, die samen met Lilia Planjyan het bedrijf leidt.
"De basistechnologie van onze sensoren wordt al decennialang toegepast in de wetenschap, maar bleek ook erg goed toe te passen in de datagestuurde akkerbouw", aldus Joëlle. "Vandaar dat we gestart zijn met het ontwikkelen van sensoren en weerstations, zodat telers op basis van data kunnen beregenen. We zien dat er veel vraag is vanuit de teelt. Het zorgt voor efficiënter watergebruik, verhoogt de opbrengsten en vermijdt droogtestress in het gewas."
"Onze sensortechnologie voorspelt op basis van Artificial intelligence een week vooruit en geeft op basis van data een advies hoe de teler beregening het beste kan inzetten over het perceel. Zo weet hij exact wanneer en hoeveel hij moet beregenen. Zeker met weersveranderingen zoals afgelopen seizoen blijkt het best lastig inschatten hoeveel vocht er aanwezig is op de verschillende teeltlocaties. Telers krijgen al hun metingen en advies in één duidelijk overzicht met realtime meldingen wanneer actie nodig is."
"Veel telers zien de meerwaarde in van de technologie, het is essentieel voor hen dat zij zeker weten dat de technologie goed werkt. Dat zit hem bijvoorbeeld ook in praktische zaken als betrouwbare connectiviteit en lange batterijduur. Dat lossen we op door een robuuste technologie te combineren met een sterke service. Zo is onze Saturnia-sensor robuust, eenvoudig te installeren, licht van gewicht, zeer nauwkeurig en beveiligd tegen diefstal. De batterij heeft de langste levensduur op de markt en onze sensoren zijn de meest robuuste, dankzij jarenlange doorontwikkeling op zaken als behuizing en de juiste materialen", vertelt Joelle. Ook de prijs van de technologie hoeft geen hindernis te zijn. "Voor de sensor vragen we 750 euro met een data-abonnement van 250 euro per sensor. Voor het weerstation is de prijs 1150 euro met een data-abonnement van 150 euro. Beide producten kunnen jaren meegaan."
Proef met telers in Flevoland
"We hebben aangetoond dat telers de opbrengst van gewassen kunnen verhogen door effectiever gebruik te maken van water. Zo hebben we onderzoek gedaan met een groep telers uit Flevoland, waarbij we telers die onze technologie hebben ingezet vergeleken met telers die dit niet deden. Dat leverde significante opbrengstverschillen op. Een goede irrigatie blijkt toch de grote drijver achter de opbrengst. En dan gaat het lang niet altijd om meer water te geven, maar vooral om de beregening beter in te zetten."
"Onze kracht is dat we ons gehele systeem zelf bouwen en daarmee perfect kunnen laten aansluiten op de eisen van de gebruiker. De komende jaren willen we onze productrange verder uitbouwen met advies op het gebied van nutriënten, plantenziekten en verzilting. Ook zien we veel mogelijkheden met fertigatie. De kennis hiervoor hebben we in huis. Daarbij zetten we fors in op het gebruiksgemak van de teler. We zijn ervan overtuigd dat dit cruciaal is om de adoptie van de techniek te laten groeien, zodat het de telers zo weinig mogelijk tijd kost, maar wel resultaat oplevert."
De Nederlandse is als thuismarkt een belangrijke uitvalsbasis voor Agurotech. "Nederlandse telers hebben zoveel kennis, dat we dankzij hun feedback de technologie naar het hoogst mogelijke niveau kunnen brengen. Maar uiteindelijk zien we onze kansen niet alleen in Nederland of Europa, maar over de hele wereld. We verwachten de komende vijf jaar te groeien en internationaal marktleiderschap te bereiken in belangrijke segmenten."
Project LIFE met 300 boeren uit 6 landen
Zo is Agurotech betrokken bij het project LIFE, waarin de landbouwsector van de EU voorbereid op de gevolgen van de klimaatverandering door de voordelen van precisielandbouwtechnologie onder de aandacht te brengen. "Aan dit project doen 300 boeren uit zes landen mee. Als onderdeel van dit project zijn 450 Agurotech-sensoren geïnstalleerd in landbouwvelden in de EU."
De sensoren meten continu het volumetrisch watergehalte (VWC), de elektrische geleidbaarheid (EC) en de temperatuur. Tijdens het project krijgen de deelnemende landbouwers advies over het optimale tijdstip, de optimale locatie en de optimale hoeveelheid irrigatie, afhankelijk van hun bodemtype en teelt. Dit is het grootste sensorgestuurde landbouwproject dat ooit is uitgevoerd", vertelt Joëlle trots.
Ook de afnemers van uien zijn geïnteresseerd in de technologie, zo merkt ze. "Iedere afnemer wil grip krijgen op de verwachte opbrengst. Door het grillige weer waarbij periodes van droogte worden afgewisseld met te veel water komt de voedselzekerheid in gevaar. Onze missie is om samen met partners in de keten te werken aan het toekomstbestendig maken van het wereldwijde landbouwsysteem."
Voor meer informatie:
Joëlle van den Brand
Agurotech
[email protected]